Ludovic Orban (Forța Dreptei, președinte)
„Încă din 2018, Curtea de Conturi v-a atras atenţia asupra faptului că nu aţi constituit stocurile strategice, deşi aţi avut excedent la buget pentru constituirea bugetului de măşti, echipamente, substanţe, dezinfectant.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 26.08.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: News.ro

Context

În 12 august 2020, premierul Ludovic Orban a declarat în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților:

„Încă din 2018, Curtea de Conturi v-a atras atenţia asupra faptului că nu aţi constituit stocurile strategice, deşi aţi avut excedent la buget pentru constituirea bugetului de măşti, echipamente, substanţe, dezinfectant.”

Ce verificăm?

Dacă în 2018, Curtea de Conturi a spus că nu s-au constituit stocuri medicale strategice.

Verificare

Curtea de Conturi a avut în anul 2018 două rapoarte anuale publicate – unul în luna februarie și unul în luna decembrie. Raportul public al Curții de Conturi din luna februarie notează următoarele cu privire la acțiunile de audit desfășurate la Ministerul Sănătății:

  • În anul 2018 au fost desfășurate acțiuni de audit la Ministerul Sănătății, la un număr de patru direcții de sănătate  publică,  cinci  servicii  de  ambulanță și  11  unități  sanitare  aflate  sub  coordonarea/în  subordinea  Ministerului  Sănătății. (pagina 107).
  • La nivelul Ministerului Sănătății s-au constatat anumite deficiențe privind organizarea evidenței stocurilor de medicamente (vaccinuri), achiziționate de Ministerul Sănătății și transferate direcțiilor de sănătate publică pentru implementarea  Programului  național  de  vaccinare.  În  acest  sens,  Ministerul  Sănătății  a  înregistrat  în  evidența contabilă  consumul  de  vaccinuri  la  momentul  repartizării  acestora  către  unitățile  sanitare,  prin  direcțiile  de  sănătate publică, și nu la momentul justificării de către unitățile sanitare/medicii de familie a consumului efectiv de vaccinuri, pe baza deconturilor justificative lunare (pagina 107).
  • Referitor  la  calitatea  gestiunii  economico-financiare  s-a  constatat  că  Ministerul  Sănătății  nu  a  acționat  în  vederea  constituirii  rezervei  de  medicamente,  seruri,  vaccinuri,  dezinfectanți,  insecticide,  dispozitive  medicale,  tehnologii/dispozitive  asistive  și  alte  materiale,  aflându-se  în  imposibilitatea  asigurării  intervențiilor  medicale  în  situațiile în care s-ar realiza un cumul de cazuri și situații de urgență colectivă, cu impact asupra sănătății publice (pagina 107).

Bilanțul de la finalul anului 2017 arată că Ministerul Sănătății a avut într-adevăr excedent la buget. 

De menționat este că în raportul din luna decembrie, aceste comentarii cu privire la lipsa constituirii a stocurilor strategice de  „medicamente,  seruri,  vaccinuri,  dezinfectanți,  insecticide,  dispozitive  medicale,  tehnologii/dispozitive  asistive  și  alte  materiale” nu se mai regăsesc. 

A fost însă a fost constatat, spre exemplu, faptul că „atribuțiile de monitorizare ale Ministerului nu au fost pe deplin realizate, întrucât nu a monitorizat, prin direcțiile  de  specialitate,  derularea  contractului privind achiziția  de  vaccin  tetravalent  DTPa-IPV”  și că în general „nu  s-a  preocupat  de  urmărirea  strictă  a  evidenței  stocurilor  de  vaccinuri  care  expirau  și  pentru  care  era  îndreptățit să solicite furnizorului înlocuirea”.

Concluzie

Afirmațiile premierului Ludovic Orban sunt adevărate. Curtea de Conturi a atras atenţia într-un raport oficial publicat în anul 2018 – când la guvernare era PSD – că nu existau stocurile strategice.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.