Mara Mareș (PNL)
„(...)ministrul PSD, Eugen Teodorovici, avertiza propriul Guvern în octombrie 2019 că nu pot fi mărite pensiile cu 40% și în același timp să se încadreze în ținta de deficit de 3%, impusă de Comisia Europeană.”
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 19.09.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul majorării pensiilor de către Guvernul PNL cu 14%, deputatul PNL, Mara Mareș a scris pe 10 septembrie 2020 pe Facebook:

„(…)ministrul PSD, Eugen Teodorovici, avertiza propriul Guvern în octombrie 2019 că nu pot fi mărite pensiile cu 40% și în același timp să se încadreze în ținta de deficit de 3%, impusă de Comisia Europeană.”

Ce verificăm?

Dacă Eugen Teodorovici a avertizat că pensiile nu pot fi mărite cu 40% și în același timp să se respecte ținta de deficit de 3% impusă de Comisia Europeană.

Verificare

În 8 septembrie 2020, Ministerul Finanțelor Publice a publicat un document confidențial preluat de mai multe publicații. Documentul este adresat guvernului Dăncilă și semnat de Eugen Teodorovici- fost ministru al Finanțelor. 

Prin acest document, fostul ministru al finanțelor aduce la anunță Guvernul că pensiile nu pot crește cu 40% de la 1 septembrie așa cum prevede legea 127/2019 și în același timp să se respecte un deficit maxim de 3%. 

Mai mult, Eugen Teodorovici la finalul documentului vine cu o propunere prin care cere Guvernului să reanalizeze calendarul de implementare al legii 127/2019 în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru a se respecta ținta de deficit de 3%: 

„Totodată, vă rugăm să dispuneți reanalizare calendarului de implementare a prevederilor legii 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023.”

Concluzie

Afirmația făcută de Mara Mareș este adevărată. Într-adevăr, fostul ministru al Finanțelor a avertizat guvernul Dăncilă că pensiile nu pot fi mărite cu 40% și în același timp să se respecte ținta de deficit de 3% impusă de Comisia Europeană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.