Marcel Vela (Ministrul de Interne)
„Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local."
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 15.05.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a declarat pe 2 mai 2020: 

„Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local.”

 

Ce verificăm?

Dacă salariul unui polițist din Ministerul de Interne este jumătatea celui primit de un polițist local din Timișoara

Verificare

Salariul brut variază între între 3.509 lei și 8.180 lei în cazul unui polițist local din Timișoara, în funcție de criterii stabilite de lege. Datele au fost publicate pe 30 martie de Direcția Poliției Locale din Timișoara. 

În 6 Ianuarie 2020, legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost modificată, iar veniturile salariale ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu mai sunt de interes public. 

Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Ultimele venituri salariale ale personalului din Inspectoratul General al Poliției Române făcute publice sunt cele din august 2019. Reiese că salariul net al ofițerilor de poliție cu funcție de comandă variază între 4.548 lei și 10.120 lei, în cazul ofițerilor de poliție fără funcție de comandă variază între 2.015 lei și 6.902, iar în cazul agenților de poliție salariul net variază între 1.939 lei și 4.665 lei.

Concluzie

Afirmațiile făcute de Marcel Vela sunt false. Acesta alege să prezinte maximul de venit brut pe care-l poate primi un polițist local din Timișoara dacă îndeplinește niște criterii stabilite de lege. O ordonanță de urgență din ianuarie 2020 a făcut ca salariile polițiștilor din IGPR să nu mai fie de interes public, document semnat și de domnul Marcel Vela. Orișicum, datele din august 2019 arată totuși că maximul net pe care îl lua un polițist  fără funcție de comandă este de 6902. Deci, nicidecum jumătate din salariul actual al unui polițist local din Timișoara.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.