Maria Grapini (PSD)
„Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat joi, la summitul UE de la Sibiu, că România va fi pregătită de admiterea în spațiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept și democrației, lăsând de înțeles că nu se va întâmpla curând.[...]Un exemplu elocvent este opoziția sistematică a intrării României și Bulgariei în Schengen, deși de șapte ani îndeplinesc toate condițiile tehnice!”
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul Summit-ului de la Sibiu, în care s-au discutat direcțiile viitoare ale Uniunii Europene, Maria Grapini a reacționat ca urmare a declarațiilor premierului olandez Mark Rutte din cadrul evenimentului.

Aceasta a scris, într-o postare pe Facebook din 10 mai 2019, astfel:

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat joi, la summitul UE de la Sibiu, că România va fi pregătită de admiterea în spațiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept și democrației, lăsând de înțeles că nu se va întâmpla curând.[…]Un exemplu elocvent este opoziția sistematică a intrării României și Bulgariei în Schengen, deși de șapte ani îndeplinesc toate condițiile tehnice!

Ce verificăm?

Dacă Mark Rutte chiar a făcut aceste declarații la Summitul din Sibiu și dacă România îndeplinește toate condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen și dacă acestea sunt suficiente pentru a se proceda la aderare.

Verificare

Pentru verificare apelăm la Actul privind condițiile de aderare ale României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar și la informațiile publice de pe site-ul oficial al Parlamentului European.

Care sunt condițiile de aderare la spațiul Schengen?

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
  • pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

În anul 2011 Parlamentul European a spus printr-un comunicat de presă că atât România, cât și Bulgaria au îndeplinit toate condițiile necesare, conform rapoartelor de evaluare”.

Din informațiile publice ale Parlamentului European reiese că decizia finală privind posibilitatea unei țări de a se alătura spațiului de liberă circulație trebuie luată în unanimitate de către guvernele UE în cadrul Consiliului”.

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen a fost respinsă prima dată în septembrie 2011 atunci când reprezentanții Olandei și Finlandei au votat împotriva intrării acestora în spațiul Schengen. Aceștia și-au susținut poziția pe baza deficiențelor privind măsurile anticorupție și ale luptei împotriva crimei organizate din aceste țări.

Deși planul inițial fusese ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen în 2012, acest lucru nu a fost posibil. De această dată Germania, Finlanda și Olanda au declarat, la momentul respectiv, că nu vor susține aderarea deoarece aceste țări „nu sunt pregătite”.

În octombrie 2017 Parlamentul European a votat ca România și Bulgaria să primească acces la Sistemul Informațional Schengen.

Așa cum am menționat anterior, în decembrie 2018 Parlamentul European a votat cu unanimitate pentru rezoluția de aderare la spațiul Schengen a acestor țări. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Consiliul European trebuie să voteze în unanimitate această decizie.

Faptic, România și Bulgaria nu au primit, până la momentul actual, votul unanim al Consiliului Uniunii Europene pentru aderarea propriu-zisă la spațiul Schengen.

 

Declarația premierului olandez Mark Rutte

În cadrul Summitului de la Sibiu din 9 mai 2019 Mark Rutte a fost întrebat de reporteri când se va produce aderarea României la spațiul Schengen. Răspunsul acestuia a fost următorul: România va fi admisă când vă veţi conforma tuturor regulilor statului de drept şi ale democraţiei. Deocamdată, nu mergeţi în direcţia corectă.

Concluzie

Afirmația Mariei Grapini este adevărată. România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen din 2011, iar premierul olandez a vorbit despre neconformarea la regulile statului de drept și ale democrației. Acesta este motivul pentru care aderarea la spațiul Schengen nu a avut loc din 2011. În plus, conform declarației premierului olandez Mark Rutte situația actuală nu este una mai favorabilă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.