Marian Oprișan (PSD)
„Vrâncenii îi mulțumesc Guvernului Orban (PNL) pentru că a tăiat 6 milioane lei (60 miliarde lei vechi) din bugetul de aparatură medicală la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon, Focșani!”
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 28.01.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 15 decembrie 2019, Marian Oprișan- preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea scria pe Facebook: 

 „Vrâncenii “îi mulțumesc” Guvernului Orban (PNL) pentru că a tăiat 6 milioane lei (60 miliarde lei vechi) din bugetul de aparatură medicală la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani! Le dăm o veste proastă…nu pot pune lacătul pe el, așa cum au făcut cu alte unități spitalicesti. Noi vom lupta să modernizăm spitalul și să aducem si medicii și cadrele medicale necesare unui act medical de calitate! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”

Ce verificăm?

Dacă Guvernul condus pe Ludovic Orban a tăiat 6 milioane lei din bugetul de aparatură medicală al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.

Verificare

Am verificat mai multe acte legislative emise de guvernul condus de Ludovic Orban pentru a încerca să găsim fondurile tăiate Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Ordonanța de urgență nr. 71/2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 este unul dintre ele prin care se diminuează sume din subvențiile de la bugetul de stat pentru spitale:

Art. 9

  1. f) la capitolul 42.10 „Subvenții de la bugetul de stat”, subcapitolul 42.10.11 „Subvenții de la bugetul de stat pentru spitale” se diminuează cu suma de 6.724 mii lei, subcapitolul 42.10.38 „Subvenții de la bugetul de stat pentru instituții și servicii publice sau activități finanțate integral din venituri proprii” se diminuează cu suma de 1.842 mii lei, subcapitolul 42.10.68 „Subvenții de la bugetul de stat pentru instituții și servicii publice sau activități finanțate integral din venituri proprii pentru finanțarea investițiilor” se diminuează cu suma de 4.267 mii lei și subcapitolul 42.10.70 „Subvenții de la bugetul de stat către instituții publice finanțate parțial sau integral din venituri proprii necesare susținerii derulării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare aferente perioadei de programare 2014-2020” se majorează cu suma de 15 mii lei;

Nu e precizat dacă rectificarea  privește bugetul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.  Nici în hotărârile de guvern emise pe anul 2019 nu se găsește, explicit, această tăiere bugetară. 

Am întrebat Ministerul Sănătății.

Ni s-a transmis că spitalului din Focșani i-au fost alocate de 24.066.000 lei, iar până la sfârșitul anului a fost finanțată suma de 24.043.000 lei. Restul de 23.000 de lei nu nu a fost cerut.

 

 

 

Concluzie

Afirmația  Marian Oprișan este falsă. Nu a tăiat nimeni finanțarea Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon din Focșani

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.