Mihai Lasca (deputat, fost membru AUR)
„Înțeleg că UE va închide firmele de deratizare și dezinsecție din România pentru a proteja gândacii de bucătărie, viermii, insectele și alte dăunătoare cu scopul de a-și hrăni cetățenii „sănătos”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 16.02.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Deputatul Independent Mihai Lasca a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj care are legătură cu recentele aprobări, în Uniunea Europeană, ale unor alimente pe bază de insecte. Deputatul susține că Uniunea Europeană va interzice firmele de deratizare și dezinsecție, pentru ca insectele să poată fi mâncate. Postează două linkuri în susținerea afirmației sale – unul către un comunicat ANPC privind etichetarea produselor și al doilea despre o decizie a Guvernului maghiar de a separa în magazine produsele care conțin proteine de insecte.

Deputatul merge chiar mai departe cu teoria și susține că Uniunea vrea să elimine crescătorii de animale. În finalul postării, Lasca declară necesitatea ieșirii României din UE:

*Foto: captură Facebook / 16.02.2023

Ce verificăm?

Dacă Uniunea European are vreun proiect de directivă în care activitatea firmelor de deratizare și dezinsecție să fie redusă sau interzisă.

Verificare

Am solicitat Reprezentanței Comisiei Europene în România lămuriri asupra afirmațiilor făcute de deputatul independent, cu precădere asupra celor care țin de firmele de deratizare și dezinsecție.

Conform informațiilor primite de la Reprezentanță, la solicitarea Factual.ro, nu există nicio decizie a UE care vizează firmele de deratizare și dezinsecție. De asemenea, nu există nicio decizie a UE privind reducerea activității crescătorilor de animale.

Narațiunea cu consumul obligatoriu de insecte în UE este una dintre noile teme ale teoriei conspirației. De aceea, Reprezentanța CE în România a adus și lămuriri privind motivul pentru care anumite insecte au fost declarate potrivite pentru consumul uman.

„În Uniunea Europeană, consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, pe baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate. Cu toate acestea, este important să știe că ceea ce consumă este sigur. Consumul de insecte îi ajută pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză, acordând o atenție deosebită considerentelor lor de mediu.

 Prin Regulamentul privind alimentele noi (Novel Food Regulation), Comisia se asigură că alimentele noi, cum ar fi insectele, sunt sigure pentru consumatori și etichetate în mod corespunzător. Prin urmare, înainte ca orice aliment nou să poată fi introdus pe piață, acesta face obiectul unei evaluări științifice stricte a siguranței de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară). Acest lucru ilustrează din nou faptul că UE are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume”.

Cu alte cuvinte, deciziile UE privind aprobarea unor alimente pe bază de insecte nu înseamnă sub  nicio formă obligativitatea consumării acestora. Alimentele deja există pe piața internațională, însă anterior nu puteau fi introduse în Europa, pentru că nu erau reglementate. UE a reglementat acest domeniu și a aprobat (în urma analizelor EFSA) câteva dintre speciile de insecte care nu prezintă riscuri dacă sunt consumate de om.

Insectele în hrana umană – aprofundare

Consumul insectelor de către om se numește, în termeni științifici, entomofagie. Potrivit Enciclopediei Britanice, entomofagia este practicată în majoritatea părților lumii, dar este uzuală mai mult la tropice, unde se știe că se consumă peste 2.000 de specii diferite de insecte.

Universitatea din California listează cele mai frecvente specii de insecte consumate de om, printre care cai de iarbă, greieri și diverse specii de gândaci.

Consumul de insecte în Occident nu este o practică uzuală, însă Uniunea Europeană, la cererea unor importatori, a emis patru autorizații, începând cu 2022, pentru diverse forme de insecte:

În lume, însă, consumul de insecte nu este deloc o practică nouă. National Geographic citează o lucrare a filosofului grec Aristostel (sec. IV), în care se arată momentul ideal pentru a recolta cicadele: „Larva cicadei, la atingerea dimensiunii maxime în pământ, devine o nimfă; atunci are cel mai bun gust, înainte să i se spargă coaja”.

Potrivit unui document emis de Organizația Națiunilor Unite, „insectele comestibile pot diversifica dieta, pot îmbunătăți mijloacele de trai, pot contribui la securitatea alimentară și nutrițională și pot avea o amprentă ecologică mai mică în comparație cu alte surse de proteine”.

Concluzie

Declarația deputatului independent Mihai Lasca este FALSĂ. Nu există niciun fel de intenție a autorităților pentru închiderea firmelor de dezinsecție și deratizare. În plus, Comisia Europeană nu a aprobat consumul insectelor vii, ci în diverse forme de procesare.

*Foto copertă: Pixabay.com

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.