Mihai Tudose (PSD, europarlamentar)
Cred că ați aflat că au fost niște uragane și că a crescut prețul barilului pe plan mondial, a crescut prețul la energie în toată lumea, ba chiar în România mai puțin.
Fals
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 03.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Vorbind despre creşterea preţului carburantului, Mihai Tudose a făcut următoarea afirmaţie:

Cred că ați aflat că au fost niște uragane și că a crescut prețul barilului pe plan mondial, a crescut prețul la energie în toată lumea, ba chiar în România mai puțin.

 

Ce verificăm?

Care a fost evoluţia preţului carburanţilor la nivelul unora dintre țările din Uniunea Europeană în ultimele trei luni de zile?

Verificare

Mihai Tudose invocă drept cauze pentru creşterea preţului combustibililor la pompă evenimentele meteorologice recente şi preţul barilului de petrol.

 

Deşi acestea influenţează preţul final al produselor petroliere, relaţia este una mai dificil de urmărit şi se pretează unei analize mult mai ample. Considerăm aşadar că, dacă acestea ar fi cauzele reale ale scumpirilor (şi nu reintroducerea supraaccizei, după cum Mihai Tudose vrea să sublinieze în declarația din care am extras fragmentul de verificat), trendul resimţit la nivel naţional ar trebui să fie vizibil şi în alte state. Mai ales că însuși prim-ministrul pare să sugereze asta, prin referirea la creșteri de prețuri la combustibili și în alte state.

Astfel, vom analiza evoluţia preţurilor pentru benzină, respectiv motorină, la nivelul Uniunii Europene, considerând că acestea sunt cele mai relevante date pentru comparaţia dintre România şi alte state.

Comisia Europeană publică săptămânal buletine cu date despre preţurile carburanţilor la nivelul statelor membre, exprimate în Euro. Am centralizat cifrele pe ultimele luni pentru câteva dintre acestea, printre care şi România, și am evidențiat în grafice perioada potențial influențată de uraganul Irma:

Din graficele de mai sus putem observa că nu există un trend uniform la nivelul statelor europene care să indice schimbări majore de preţuri cauzate de evenimente precum uraganele invocate de Tudose, care ar afecta întreaga piaţă a combustibililor.

Vedem că în unele dintre statele UE prețurile au crescut, în altele au rămas constante și în unele dintre ele chiar au scăzut.

 

Concluzie

Afirmația prim-ministrului Mihai Tudose este falsă. Din datele disponibile la nivelul Uniunii Europene nu se poate concluziona că fenomenele meteorologice din America și, ca o consecință a lor, posibilele creșteri ale prețului barilului, ar fi avut un efect uniform asupra prețurilor.

Cel mai probabil, o analiză la detaliu ar arăta că cele două fenomene au avut consecințe care s-au împletit cu anumite caracteristici ale piețelor sau politici economice locale, rezultând prețuri mai mari, mai mici sau neschimbate.

În continuare, cea mai simplă explicație pentru creșterea prețurilor din România rămâne majorarea accizelor.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.