Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual
Candidat la alegerile europarlamentare
*A candidat la alegerile europarlamentare

16.05.2019

„De 12 ani România este stat membru al UE. România este pe locul 7 ca populație și pe locul 9 ca suprafață (din 28 de state membre).”

Mihai Tudose

Pro România

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

În 9 mai 2019, Mihai Tudose, candidat al partidului Pro România la alegerile europaramentare, a scris pe Facebook:

„De 12 ani România este stat membru al UE. România este pe locul 7 ca populație și pe locul 9 ca suprafață (din 28 de state membre).”

Ce verificăm?

Dacă aceste cifre referitoare la România sunt corecte.

Verificare

România a devenit membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.  

Apoi, potrivit datelor Eurostat, în 2018, România avea o populație de 19,53 milioane de locuitori și ocupa locul 7 în UE, după Polonia, cu 37,97 milioane de locuitori și înaintea Olandei 17,18 milioane de locuitori.

Potrivit aceleași surse Eurostat (http://s9.ro/mq4 ), România, cu suprafață de 238,4 mii de km pătrați, ocupă locul 9 între țările membre ale Uniunii Europene, după UK (248,5 mii km pătrați) și înaintea Greciei (132 mii km pătrați).

Concluzie

Afirmațiile lui Mihai Tudose sunt adevărate. Într-adevăr, potrivit criteriilor indicate de politician, România ocupă locul al șaptelea ca populație și locul al nouălea ca suprafață între statele membre ale UE.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.