În contextul discuțiilor despre diversificarea coșului energetic și reducerea dependenței de gazul rusesc, deputata Mirela Elena Adomnicăi a făcut următoarele afirmații, de la tribuna Parlamentului, în 22 martie 2022:
„Avem capacități fluviale pentru producerea de energie electrică curată și suntem printre cele mai avansate state din Uniunea Europeană în privința cotei de energie produse din surse regenerabile”.
Raportul dintre energia produsă din surse regenerabile și consumul total de energie al României, comparat cu celelalte state membre UE.
Deși declarația se referă la energia verde produsă de România, statisticile Eurostat definesc energia produsă ca fiind egală cu cea consumată.
Asta se întâmplă datorită absenței unei metode rentabile și sustenabile de depozitare a energiei verzi, în timp ce exportul este limitat (i.e. statele pot exporta în perioadele anului în care au un surplus doar altor state care sunt conectate direct la circuitul de energie al statului exportator). Ca atare, tot ce se produce în acest domeniu trebuie și consumat (sau este pierdut).
Conform datelor Eurostat din 2020, România trecea de media energiei provenite din surse prietenoase cu mediul la nivel european, depășind-o cu 6 procente.
Cele mai avansate state sunt, însă, Austria (+40% peste medie), Suedia (+37% peste medie), Danemarca (+28% peste medie), Portugalia (+20% peste medie), Croația și Letonia (ambele cu aprox. +16% peste medie).
Afirmația deputatei este parțial adevărată. România este în partea superioară a clasamentului privind energia din surse verzi, dar există state cu procente chiar duble față de noi (Austria, respectiv Suedia).
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.