Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
„Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume.”
Adevărat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 13.03.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

În 4 martie 2021, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a declarat:

Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume.”

Ce verificăm?

Dacă Bucureștiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din UE și dacă se încadrează din acest punct de vedere în primele 10 orașe din lume.

Verificare

Conform datelor publice ale Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, în București, există 356 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, 370 de clădiri încadrate în clasa a II-a și 116 clădiri încadrate în cea de-a III-a grupă.

În anul 2017, mai multe organizații din societatea civilă au lansat platforma SeismicAlert, pe care se pot vizualiza clădirile cu risc ridicat de prăbușire, în cazul unui cutremur.

Banca Mondială a lansat un studiu care arată țările cu cel mai mare risc seismic din Uniunea Europeană. România se află pe primul loc în acest top, cu 13 cutremure majore ce au avut loc în ultimii 10 ani, care au afectat peste 400.000 de persoane și în urma cărora s-au soldat peste 2.000 de decese. De asemenea, studiul mai arată că Bucureștiul este cel mai afectat oraș din România din acest punct de vedere și, conform studiilor efectuate, în eventualitatea unui cutremur moderat în București, aproximativ 7% dintre cetățenii Capitalei ar fi grav afectați, fiind supuși sărăciei. În clasament, după România, se află Bulgaria, Grecia și Polonia.

Documentul arată că Bucureștiul este printre capitalele europene cu risc de dezastre ridicat și  printre primele zece orașe din lume vulnerabile la riscurile seismice.  (pag. 2, nota de subsol 4).

 

Concluzie

Afirmația lui Nicușor Dan este adevărată. Bucureștiul este orașul cu cel mai mare risc seismic din Uniunea Europeană și se află în top 10 astfel de orașe la nivel mondial (conform Băncii Mondiale). 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.