Odon Szabo (UDMR)
„Nu știu ce înseamnă apropiat (n.r. - al lui Vladimir Putin), pentru că, până în momentul de față, toate sancțiunile care au fost gândite de UE au fost votate de către Ungaria. Nu a fost obstrucționată nicio decizie comună a UE în această chestiune"
Fals
Barometru Factual
Razboi in Ucraina
Data verificării: 18.04.2022
www.factual.ro

Context

După alegerile parlamentare ce au avut loc la începutul lunii în Ungaria și după ce a fost întrebat de apropierea premierului Viktor Orban de Vladimir Putin, deputatul Odon Szabo a comentat pe 4 aprilie 2022:

„Nu știu ce înseamnă apropiat, pentru că, până în momentul de față, toate sancțiunile care au fost gândite de UE au fost votate de către Ungaria. Nu a fost obstrucționată nicio decizie comună a UE în această chestiune”.

Ce verificăm?

Dacă Ungaria a votat toate pachetele de sancțiuni aplicate Rusiei, dacă a obstrucționat acest proces și contextul relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Verificare

Consiliul Europei adoptă deciziile prin consens – toate statele membre trebuie să fie de acord, pentru ca o decizie să fie adoptată. Înainte de votul final există negocieri, astfel încât membrii să ajungă la un acord comun.

Au fost adoptate până acum, cinci pachete de sancțiuni împotriva Rusiei (cu votul tuturor membrilor, așa cum am arătat mai sus).

Deși sunt cele mai dure din istoria comună UE-Rusia, sancțiunile nu includ măsuri categorice în domeniul energiei, adică principala sursă de venit a economiei de stat din Rusia.

Singurele măsuri se referă la interzicerea exportului către Rusia al unor bunuri și tehnologii în rafinarea petrolului, interzicerea noilor investiții în sectorul energetic rusesc și interzicerea importurilor de cărbune din Rusia (această ultimă măsură, însă, are aplicablitate abia din luna august).

Uniunea Europeană nu a impus măsuri în privința gazului și petrolului rusesc tocmai pentru că nu a reușit să ajungă la un consens – iar cea mai importantă voce a fost exact cea a Ungariei.

Ministrul de Externe maghiar a declarat, la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, că Ungaria nu sprijină nicio sancțiune asupra transporturilor rusești de petrol și gaze. „Nu este vina Ungariei că gazele naturale și petrolul din Rusia joacă un rol important în aprovizionarea cu energie a Ungariei, Europei Centrale și a întregii Europe”, a explicat din nou Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Șeful partidului de la putere, Fidesz, a reiterat și el aceeași poziție: Ungaria va vota împotriva unui embargo asupra gazului și petrolului rusesc.

Când președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a solicitat explicit acest lucru, Viktor Orban a declarat: președintele Zelensky „are un obicei prost de a spune tuturor ce să facă. Ar fi mai bine să renunțe la acest obicei”.

Mai mult decât atât, Ungaria a fost singura țară europeană care s-a arătat dispusă să plătească în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a solicitat Vladimir Putin.

 

Centrala nucleară cu bani rusești

 

Relațiile dintre Ungaria și Rusia în domeniul energetic sunt unele dintre cele mai puternice de pe continent. Ministrul de externe ungar a declarat că, în pofida agresiunii militare asupra Ucrainei, țara sa nu intenționează să anuleze extinderea centralei nucleare de la Paks, care reprezintă un acord de 12,5 miliarde de euro (13,84 miliarde de dolari) cu Rosatom, agenția nucleară din Rusia.

Rusia a fost de acord, anul trecut, să amâne cu cinci ani plățile pentru extinderea centralei nucleare Paks.

În plină invazie rusească în Ucraina, Ungaria a primit, la începutul lui aprilie, prima livrare de combustibil nuclear din Rusia pentru centrala sa. Combustibilul nuclear a ajuns în Ungaria pe calea aerului, pentru a evita zona de conflict din Ucraina.

 

Fără sprijin pentru Ucraina

 

Dincolo de zona energetică, Ungaria, membru NATO, a avut poziții ferme și în ceea ce privește sprijinirea armatei ucrainene. Nu numai că a refuzat categoric livrarea de armament către țara invadată, dar a interzis inclusiv tranzitarea teritoriului său de armament destinat Ucrainei.

„Această decizie este necesară pentru a garanta securitatea Ungariei și a comunității maghiare din Transcarpatia”, a spus ministrul, referindu-se la o regiune din vestul Ucrainei care găzduiește comunități de limbă maghiară.

Imediat după câștigarea alegerilor de la începutul lui aprilie, Viktor Orban l-a nominalizat chiar pe Volodimir Zelenski printre adversarii săi. Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şi instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban.

 

Lungă relație 

 

Președintele Rusiei a fost printre primii șefi de stat care l-au felicitat pe Viktor Orban pentru victoria în alegerile parlamentare din Ungaria: „În ciuda situației internaționale complexe, dezvoltarea în continuare a legăturilor de parteneriat bilateral răspunde pe deplin intereselor popoarelor Rusiei și Ungariei”, a notat Putin, în scrisoarea de felicitare.

Anterior, președintele Rusiei i-a transmis tot lui Viktor Orban poziția sa față de masacrul de la Bucea, pe care l-a numit „o provocare din partea Ucrainei”.

Orban a rupt în mod repetat izolarea diplomatică a Rusiei, primindu-l pe Putin la Budapesta imediat după anexarea Crimeei, în 2014. Istoria consemnează cel puțin zece întâlniri oficiale între Viktor Orban și Vladimir Putin, în ultimii 13 ani.

Trebuie să ne amintim de un discurs al lui Viktor Orban susținut chiar în România, la Tabăra Universitară Liberă de Vară Bálványos din 2014, de la Băile Tuşnad:

„Astăzi, subiectul de succes în gândire este înțelegerea sistemelor care nu sunt occidentale, nu liberale, nu democrații liberale, poate nici măcar democrații, și totuși care fac națiunile de succes. Astăzi, vedetele în analiza internațională sunt Singapore, China, India, Rusia, Turcia. (…) Cu alte cuvinte, căutăm, încercăm să găsim, detașați de dogmele și ideologiile acceptate în Europa de Vest și independent de acestea, forma de organizare comunitară, noul stat maghiar”.

Concluzie

Afirmația deputatul UDMR este falsă. Chiar dacă Ungaria a votat pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, acesta a fost convenit în prealabil cu ceilalți membri ai Uniunii Europene. Măsurile privind embargoul pe gazul și petrolul rusesc  nu au ajuns într-un eventual pachet de sancțiuni, tocmai pentru că, în cadrul negocierilor, Ungaria s-a opus ferm acestui lucru. În plus, Viktor Orban a declarat că nu va sprijini militar în niciun fel Ucraina și chiar l-a nominalizat pe Volodimir Zelenski printre adversari. În schimb, legăturile sale cu Vladimir Putin sunt de notorietate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.