Lia Olguța Vasilescu (PSD, primar Craiova)
„Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova a fost încadrat în categoria a II-a de acreditare, fiind printre puținele unități sanitare din țară care au ajuns la acest nivel.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 04.01.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Faceebook

Context

În 14 decembrie 2020, Lia Olguța Vasilescu a scris pe Facebook:

„Rata de infectare scade sub 3 la mie în Craiova, ceea ce înseamnă relaxarea restricțiilor. Investițiile majore făcute, în ultimii opt ani, în spitale au contat cel mai mult în această pandemie, unitățile sanitare din subordinea Primăriei Craiova (Filantropia, Victor Babeș și Neuropsihiatrie) fiind printre cele mai bine dotate din România. Zilele acestea am mai primit o veste extraordinar de bună. Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova a fost încadrat în categoria a II-a de acreditare, fiind printre puținele unități sanitare din țară care au ajuns la acest nivel. Alte spitale care au obţinut atestatul pentru Categoria a II-a sunt Institutul Matei Balş din Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Bucureşti și Institutul Inimii Cluj – Napoca”.

Ce verificăm?

Ce înseamnă categoria a II-a de acreditare a spitalelor și dacă există puține spitale în România care îndeplinesc aceste standarde.

Verificare

Spitalele din România trec printr-un proces periodic de acreditare, efectuat de specialiști din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Site-ul ANMCS specifică patru categorii valorice de acreditare, după cum urmează:

Categoria I – existența tuturor resurselor și optimizarea tuturor proceselor care să asigure cele mai bune rezultate ale procesului de îngrijire, conforme cu posibilitățile științelor medicale actuale, cu cele mai mici riscuri, cele mai mici costuri, în cel mai scurt timp, spre deplina satisfacție a pacienților.

Categoria II – reflectă capacitatea managementului spitalului și susținerea autorității tutelare sau a patronatului, pentru a atinge cele mai înalte standarde. Au fost identificate deficiențele precum și soluțiile și resursele necesare corectării acestora și există dorința de a se conforma tuturor cerințelor standardelor de acreditare.

Categoria III – reflectă aceeași preocupare a managementului spitalului de a îndeplini cerințele din standarde ca și a spitalelor din categoria II, dar nu au reușit să obțină o susținere corespunzătoare din partea autorităților tutelare.

Categoria IV – se descriu două categorii de cauze, care pot coexista: 1. Există o preocupare permanentă a managementului spitalului, de la toate nivelurile pentru identificarea deficiențelor privind calitatea și siguranța  serviciilor medicale, existând premisele îmbunătățirii continue pentru a răspunde tuturor cerințelor standardelor și/sau 2. Nevoile de conformare la ASF depășesc posibilitățile imediate ale autorităților tutelare sau ale patronatelor pentru satisfacerea acestora.

Spitalele care nu îndeplinesc nici cerințele din cea de-a patra categorie rămân neacreditate.

Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova figurează, în lista actualizată a ANCMS, ca fiind acreditat în categoria a II-a, cu recomandări. Este, într-adevăr, cel mai înalt standard obținut de spitalele din România, pentru că nicio unitate sanitară nu este acreditată în categoria I. 

Totuși, din 197 de spitale acreditate, nu mai puțin de 125 sunt în categoria a II-a. Alte 506 sunt în proces de acreditare.

Concluzie

Afirmația primarului Craiovei este parțial adevărată. Deși spitalul la care face referire îndeplinește standardele cerute de ANMCS, în România sunt alte 124 de spitale în aceste categorie, mai mult de 60% dintre unitățile sanitare care au obținut acreditarea.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.