Petre Daea (PSD, ministrul Agriculturii)
„Să luăm banii de la Uniunea Europeană, pentru că, stimați fermieri, 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE”.
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 24.01.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Oltenia 3 TV (min 09:09)

Context

În 4 ianuarie 2023, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Slatina despre Planul Național Strategic 2023-2027 (document aprobat recent de Comisia Europeană). Acest plan, declară el, prevede că:

Să luăm banii de la Uniunea Europeană, pentru că, stimați fermieri, 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE”.

Ce verificăm?

Ce presupune planul menționat și cum este alcătuit bugetul acestuia.

Verificare

Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) este un plan creat de specialiști de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Locale, alături de reprezentanți ai asociațiilor de fermieri, prin care aceștia vor beneficia de 15,83 miliarde de euro în următorii ani. În 7 decembrie 2022, planul a fost aprobat de Comisia Europeană.

PNS cuprinde instrumente de sprijin finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).

Din prezentarea planului (pagina 8 a documentului), aflăm că bugetul de 15,8 miliarde de euro al Planului Național Strategic este împărțit astfel: 

  • pilonul 1 (cu fonduri din FEGA – aproximativ 9,8 miliarde de euro) 
  • pilonul 2 (cu fonduri din FEADR și din bugetul de stat – în total 5,87 miliarde de euro).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus tocmai de Petre Daea, a oferit un răspuns la cerea Factual.ro de a detalia sumele totale prevăzute a fi suportate din bugetul de stat, în acest plan:

Având în vedere cele menționate, precizăm că bugetul total FEADR al intervențiilor PNS 2023-2027 este de 5.034,73 mil. euro, la care se adaugă contribuția de la bugetul de stat de cca. 834,44 mil. euro, rezultând un buget public total de 5.869,17 mil. euro”.

Așadar, din totalul de 15,8 miliarde de euro, 834,44 milioane de euro provin din bugetul de stat, adică 5,28%

În 2022, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (organism aflat în subordinea Minsiterului Agriculturii și responsabil pentru „gestionarea unor forme de sprijin destinate susţinerii agriculturii, finanţate de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile de instituire a acestora) a făcut plăți către fermieri în valoare de 648 milioane de euro, dintre care doar 9 milioane de euro din Bugetul Național – aproximativ 1,3% din suma totală.

Așadar, sumele pentru fermierii români, fie că ne referim la cele din Planul Strategic sau la cele oferite prin sistemul de plăți APIA, sunt, în proporție de peste 95%, de la Uniunea Europeană.

Este posibil ca ministrul Daea să se fi exprimat greșit și să își fi dorit să facă referire la acontul oferit pentru plățile directe, în cuantum de 70% anul trecut. Factual.ro a făcut deja o verificare pe această temă. Aceste plăți sunt distincte de Planul Național Strategic, despre care a vorbit Petre Daea la Slatina.

Foto copertă: Facebook / Petre Daea

Concluzie

Afirmația ministrului Petre Daea este falsă. Aproximativ 95% din bugetul Planului Național Strategic este finanțat din fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.