Petre Florin Manole (PSD)
„Salariul minim în ultimii nouă ani, după criza din 2009-2010-2011 (...) a crescut exclusiv la inițiativa Partidului Social Democrat.”
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 03.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: AntenaPlay.ro (min. 23:10)

Context

Petre Florin Manole – fost deputat PSD – a spus pe 24 August 2021 într-o emisiune la Antena 3 că:

„Salariul minim în ultimii nouă ani, după criza din 2009-2010-2011 (…) a crescut exclusiv la inițiativa Partidului Social Democrat.”

Ce verificăm?

Dacă din 2011 până în prezent salariul minim a crescut exclusiv la inițiativa Partidului Social Democrat.

Verificare

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, cunoscut ca și salariul minim pe economie, este valoarea cea mai mică a salariului lunar pe care legea permite angajatorilor să îl acorde unui salariat. 

Acesta se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și a patronatelor. Tot prin hotărâre de Guvern se poate stabili o majorare a salariului minim brut, inclusiv diferențiat pe criteriile nivelului de studii și al vechimii în muncă, potrivit Codului Muncii

Din 2011 până în prezent salariul minim a crescut anual și a fost stabilit la următoarele sume: 

Hotărârile care au stabilit salariul minim au fost semnate de următoarele partide guverne și partide: 

Când PSD se afla la guvernare, au fost semnate nouă hotărâri prin care a fost stabilit salariul minim. PD-L a semnat două, la fel ca și PNL. Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a semnat o hotărârea pentru stabilirea salariului minim.

Concluzie

Afirmația lui Petre Florin Manole este falsă. Este adevărat că PSD a fost majoritar la guvernare în ultimii zece ani și a semnat cele mai multe hotărâri prin care a fost stabilit salariul minim, însă salariul minim nu a crescut exclusiv doar în mandate PSD. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.