Dan Barna (USR)
„Peste 5 milioane de români au plecat din țară în ultimii 30 de ani. Iar ritmul nu pare să încetinească. Numai anul trecut au plecat 260.000, adică un oraș de mărimea Galațiului s-a mutat afară din țară.”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 29.10.2019
www.factual.ro

Context

Dan Barna – candidatul USR – PLUS la alegerile prezidențiale – a făcut următoare afirmație în programul său:

 „Peste 5 milioane de români au plecat din țară în ultimii 30 de ani. Iar ritmul nu pare să încetinească. Numai anul trecut au plecat 260.000, adică un oraș de mărimea Galațiului s-a mutat afară din țară.

Ce verificăm?

Numărul românilor care au plecat din țară în ultimii 30 de ani.

Verificare

Institutul Național de Statistică este cel care ar trebui să dețină datele privind numărul românilor plecați din țară. Am apelat la ei pentru cifrele oficiale: 

*Emigrantul este persoana care a avut anterior reședința obișnuită pe teritoriul unui stat membru și încetează să mai aibă reședința obișnuită pe teritoriul statului membru în cauză pentru o perioadă care este sau se așteaptă să fie de cel puțin 12 luni.

Date sunt disponibile și pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, în baza de date TEMPO (Statistică Socială/ A3. Mișcarea migratorie a populației/ 4. Emigranți cu stabilitarea locuinței obișnuite (Emigranți Temporari), dar conțin perioada 2008-2018. 

Datele transmise de INS nu includ emigrația produsă înainte de 2003, dar într-un raport al Institutului Național de Statistică am găsit că:

După 1989, România s-a confruntat cu fenomenul migrației internaționale, care a condus la diminuarea populației rezidente (stabile). Pe parcursul perioadei 1989–2012 populația stabilă a României s-a redus cu peste 3,1 milioane locuitori. Mai mult de 77% din sporul negativ al populației rezidente* (stabile) din această perioadă a fost determinat de emigrație.

*sporul natural al populației care, în România, în momentul acesta, este negativ pentru că persoanele decedate au un excedent faţă de născuţii-vii. Datele lunare sunt publicate pe INS.

Astfel, avem peste 3.1 milioane de români plecați din țară între 1989 și 2012, iar dacă adunăm cifrele obținute de la Institutul de Statistică pentru 2013-2018 (1.218.041) rezultă aproximativ 4.3 milioane. 

Am încercat să apelăm la mai multe instituții care ar mai putea deține date, printre care Organizația pentru Migrație Internațională, biroul din România, dar ne-au spus că Institutul de Statistică este cel care le deține:

Deoarece biroul nostru nu se ocupă cu astfel de activități, ne pare rău să vă informăm că nu deținem date referitoare la numărul de emigranți români. Din cunoștințele noastre, singura instituție publică care se ocupă cu astfel de statistici este Institutul Național pentru Statistică (INS), motiv pentru care vă încurajăm să îi contactați.”

 

Concluzie

Afirmația lui Dan Barna est imposibil de verificat. Nu există date complete care să arate câți români au plecat din țară în ultimii 30 de ani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.