Dan Barna (USR)
„Din primul an de mandat, voi veni în Parlament cu un mesaj privind starea comunităților românești din afara țării. Mesajul va fi anual și va fi elaborat după consultarea comunităților din Diaspora, a instituțiilor românești cu atribuții în politica externă și a reprezentanților statelor în care trăiesc aceste comunități."
În mandat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 27.10.2019
www.factual.ro

Context

Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS la funcţia de preşedinte al României a făcut următoarea promisiune în programul de candidatură:

„Din primul an de mandat, voi veni în Parlament cu un mesaj privind starea comunităților românești din afara țării. Mesajul va fi anual și va fi elaborat după consultarea comunităților din Diaspora, a instituțiilor românești cu atribuții în politica externă și a reprezentanților statelor în care trăiesc aceste comunități.”

Ce verificăm?

Poate Preşedintele României să prezinte Parlamentului mesaje despre situaţia diasporei?

Verificare

Articolul 88 din Constituţia României stabileşte că:

„Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.”

Articolul 65, Alineatul 2 din Legea Fundamentală stabileşte în ce situaţii cele două Camere ale Parlamentului se reunesc în şedinţă comună. Astfel:

“Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru:
a) primirea mesajului Preşedintelui României;
b) aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat;
c) declararea mobilizării totale sau parţiale;
d) declararea stării de război;
e) suspendarea sau încetarea ostilităţilor militare;
f) aprobarea strategiei naţionale de apărare a ţării;
g) examinarea rapoartelor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;
h) numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii;
i) numirea Avocatului Poporului;
j) stabilirea statutului deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;
k) îndeplinirea altor atribuţii care, potrivit Constituţiei sau regulamentului, se exercită în şedinţă comună.

Apoi, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale există Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor și 

(…) are ca atribuţii principale colaborarea cu instituţiile statului român din domeniu şi cu reprezentanţii românilor de pretutindeni, elaborarea de documente specifice, organizarea de acţiuni dedicate comunităţilor de români, relaţionarea cu aceştia, precum şi reprezentarea Președintelui la diverse evenimente. În vederea îndeplinirii acestor atribuţii, Departamentul realizează acţiuni pregătitoare cu scopul planificării, organizării şi desfășurării activităţilor din ţară şi din străinătate la care participă Preşedintele României şi care au ca temă dialogul cu românii de pretutindeni.

Departamentul are ca obiectiv strategic asigurarea şi consolidarea relaţiei dintre Preşedintele României şi românii din afara graniţelor ţării prin crearea unor mecanisme noi de dialog. În acest sens, prezintă Preşedintelui României propuneri privind stabilirea şi îmbunătăţirea obiectivelor în ceea ce priveşte strategia de urmat în vederea unei mai bune relaţionări cu românii de peste hotare, prin intensificarea dialogului cu reprezentanţii acestora. De asemenea, preocuparea principală a Departamentului vizează îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a românilor din străinătate prin implicarea directă a acestora în definirea politicilor statului român.”

Concluzie

Afirmaţia domnului Dan Barna este ÎN MANDAT. Preşedintele României are dreptul constituţional de a adresa mesaje în faţa camerelor reunite ale parlamentului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.