Raluca Turcan (PNL)
„Ultimii trei miniștri (PSD - n.r) ai Sănătății au fost condamnați sau au fost anchetați sau sunt anchetați pe fapte de corupție.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 23.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1 TV, min. 12:33

Context

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat pe 18 noiembrie 2020:

„Ultimii trei miniștri (PSD – n.r) ai Sănătății au fost condamnați sau au fost anchetați sau sunt anchetați pe fapte de corupție. Ultimul ministru al Sănătății este anchetat pentru că fura din banii de aparatură din sălile de operații.”

Ce verificăm?

Dacă ultimii trei miniștri PSD ai Sănătății au fost condamnați sau anchetați pentru fapte de corupție.

Verificare

Ultimii trei miniștri ai Sănătății din partea PSD au fost:

Ultimii trei miniștri ai Sănătății au fost: 

Nicolae Bănicioiu

Procurorii DNA au declanșat procedura urmării penale împotriva fostului ministru Nicolae Bănicioiu în 30 octombrie 2020 după ce Camera Deputaților a decis ridicarea imunității de parlamentar. 

Nicolae Bănicioiu este acuzat de luare de mită și trafic de influență pe vremea când activa ca ministrul, întâi al Sportului, apoi al Sănătății, în guvernele lui Victor Ponta. Conform procurorilor,

Nicolae Bănicioiu ar fi cerut aproape 1,3 milioane de lei de la doi oameni de afaceri pe vremea când era ministrul Tineretului ca să intervină pe lângă ministrul Sănătății de la vremea aceea, Eugen Nicolăescu (PNL). Urma să-l convingă să numească manageri de spital și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte. 

Bănicioiu ar fi primit încă 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății.

Florian Bodog 

Procurorii DNA au vrut să îl cerceteze pe Florian Bodog în iulie 2019 pentru abuz în serviciu și fals intelectual, fiind suspectat de angajarea fictivă a unui consilier. 

Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, Florian Bodog ar fi atestat fals prezența uneia dintre consilierele personale la muncă semnând foile de prezență, deși cunoștea că aceasta nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contract. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut  77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv, potrivit DNA.

DNA a cerut ridicarea imunității sale de parlamentar, însă majoritatea PSD din Senat a respins cererea procurorilor.

Sorina Pintea 

În  29 februarie 2020, Sorina Pintea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile după ce Tribunalul București a admis o cerere a DNA pentru o acuzație de luare de mită.

Sorina Pintea a fost acuzată de procurorii DNA că a luat mită 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 de lei (la 28 februarie 2020), reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de lucrări la Spitalul Județean Baia Mare, pe care l-a condus după ce nu a mai fost ministrul Sănătății.

Contractul avea ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente din Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” .

În 30 aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar pe 2 octombrie 2020, Tribunalul Bucureşti a respins cererea avocaților fostului ministru al Sănătăţii de suspendare a judecăţii cauzei. 

Victor Costache

Primul ministru al Sănătății din cabinetul lui Ludovic Orban, după ce PNL a preluat Guvernarea, Victor Costache, nu are în prezent nicio condamnare pentru fapte de corupție și nici nu este anchetat. 

Concluzie

Afirmațiile Ralucăi Turcan sunt adevărate. Ultimii trei miniștri ai Sănătății din partea PSD au fost fie anchetați, fie trimiși în judecată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.