Ramona Ioana Bruynseels (PPU)
„[...] Deci nu, Pământul este sferic. Eu sunt un om tradiţionalist şi conservator. Cred în bunul Dumnezeu, cred în ce am învăţat la şcoală că Pământul este rotund, sferic m-au corectat oamenii când am scris asta pe Facebook. Deci nu. Nu am nicio treabă cu Pământul este plat. Sunt un om cu toate oalele acasă şi cu mansardă cât de cât sănătoasă”
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 04.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Mediafax

Context

În 24 octombrie 2019, Ramona Ioana Bruynseels – candidatul la prezidențiale din partea Partidului Puterii Umaniste (PPU) – a făcut următoarea declarație: 

„[…] Deci nu, Pământul este sferic. Eu sunt un om tradiţionalist şi conservator. Cred în bunul Dumnezeu, cred în ce am învăţat la şcoală că Pământul este rotund, sferic m-au corectat oamenii când am scris asta pe Facebook. Deci nu. Nu am nicio treabă cu Pământul este plat. Sunt un om cu toate oalele acasă şi cu mansardă cât de cât sănătoasă”

Afirmația făcută de ea, vine în contextul în care mai multe publicații media au susținut că face parte din mișcarea „Pământul este plat”.

Ce verificăm?

Dacă Ramona Ioana Bruynseels face parte din mișcarea „Pământul este plat”.

Verificare

The Flat Earth Society este o organizație internațională care susține teoria pământului plat, inițiată de inventatorul și scriitorul englez Samuel Rowbotham (1816-1884), autorul unei cărți de 430 de pagini, numită „Pământul nu este rotund” (Earth Not a Globe), în care și-a exprimat punctul de vedere.

Teoria are adepți și în România. La începutul lui octombrie 2019,  a avut loc la Cluj o conferință internațională pe această temă

Informația potrivit căreia Ramona Ioana Bruynseels (fostă Chirilă Lohan) ar aparține mișcării „Pământului Plat” a apărut în noiembrie 2017, după ce a fost numită secretar de stat în guvernul condus de Mihai Tudose. Anterior, a fost consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului în ceea ce priveşte relaţia cu SUA.

Informația a fost publicată de site-ul PSNews.ro.

„…este posibil ca Ramona Ioana Chirilă Lohan să aibă o viziune cel puţin spectaculoasă privitoare la universul înconjurător, şi nu numai. Bunăoară, potrivit profilului de Facebook, fosta consultantă a lui Gabriel Oprea este membră a grupului „The Flat Earth Revolution – (Pământul Plat) România”. Mai exact este vorba despre grupul celor care susţin că, în colaborare cu NASA, guvernele corupte ale lumii ne ascund nouă, celorlalţi muritori, marele adevăr: anume că planeta Pământ nu este sferică, ci plată şi rigidă!”, scria PSNews în 2017. 

Publicația a urcat și o captură care arăta în ce grupuri de Facebook este membră Ramona Ioana Bruynseels. 

Captură foto: PSNews.ro

Descrierea grupului de Facebook, creat în octombrie 2015, a cărei membră era actualul candidat la alegerile prezidențiale – „The Flat Earth Revolution -(Pământul Plat) România” – arată că: 

„Există un număr în creștere ai adepților Pământului plat, oameni ce susțin că Pământul nu se mișcă, este situat în centrul Universului, și este plat, în sensul că nivelul apelor este plat iar continentele prezintă forme de relief. Acești oameni caută în permanență descoperirea adevărului, pentru că sunt o mulțime de întrebări fără nici un răspuns coerent din partea științei oficiale. Cercetează mai întâi! Doar pentru că ți s-a spus, de la o vârstă fragedă, că trăim pe un Pământ sferic, ce se învârte fără rost prin spațiu, nu înseamnă că e și adevărat. Pământul pe care trăim este condus de oameni corupți, conduși de bani, putere, interese personale, etc.. Trezirea poate fi destul de dificilă pentru individul de rând. În final, vei ajunge, sufletește, într-un loc de liniște și conexiune, aflând că ai un Creator și că El a creeat acest Pământ minunat”, potrivit descrierii actuale a grupului.

Informația a fost preluată în 2018 de alte publicații, când Ramona Ioana Bruynseels a fost numită de către Viorica Dăncilă consilierul de stat pe relația cu Mediul de Afaceri

După ce Ramona Ioana Bruynseels și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, știrile privind apartenența ei la grupul care crede că pământul e plat s-au înmulțit. 

Informația a fost preluată de  Știri pe Surse și ReplicaOnline, la Adevărul, Newsweek (care, de altfel, a realizat un material complex pe tema Pământului plat), G4Media, Libertatea.  Publicațiile se citează între ele sau nu citează nicio sursă privind informația. 

În 24 octombrie 2019, Ramona Ioana Bruynseels a fost invitata emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” unde a fost întrebată de apartenența la această mișcare. A răspuns că:

 „Este o dezinformare crasă și a fost o lucrătură urâtă. Un articol care a apărut în 2017, imediat după ce am fost promovată în Guvern, la funcția de secretar de stat. Cineva m-a introdus pe Facebook, într-un grup care avea acest obiect. Niciodată nu am dat un like, niciodată nu am comentat nimic, nici măcar nu am știut că fac parte din acel grup. Am aflat din acel articol. (…) Ei bine, din păcate, deși i-am informat pe jurnaliștii respectivi că nu este adevărat și iată ce s-a întâmplat, continuă să scrie acest lucru. Vedeți dumneavoastră, dacă nu au ce să scrie pentru că nu sunt coruptă, nu am furat, nu am mințit, nu am făcut tâmpenii, vin cu astfel de lucruri. Deci nu, Pământul este sferic. Eu sunt un om tradiționalist și conservator. Cred în bunul Dumnezeu, cred în ce am învățat la școală că Pământul este rotund, sferic m-au corectat oamenii când am scris asta pe Facebook. Deci nu. Nu am nicio treabă cu Pământul este plat. Sunt un om cu toate oalele acasă și cu mansardă cât de cât sănătoasă.”

În prezent, Ramona Ioana Bruynseels nici măcar nu mai este membră a grupului de Facebook „The Flat Earth Revolution – (Pământul Plat) România”, fapt ce poate fi verificat de oricine. 

Am trimis mai multe mesaje către organizația-mama din Londra, – The Flat Earth Society – pentru a afla dacă recunoaște organizația locală din România și dacă Ramona Ioana Bruynseels e membră a mișcării. Am primit un singur răspuns, până în acest moment: 

„Thank you very much for your e-mail. While our organisation is in occasional contact with Revoluţia Pământului Plat România, it would be inappropriate of us to provide you with any contact details of their leadership without their consent. Perhaps you might have better luck contacting the admins listed on their page?

I also cannot comment on the extent of Ramona Ioana Bruynseels’s interactions with the Flat Earth Society. Our members have a right to privacy – some choose to operate very publicly, while others prefer to remain anonymous or use a pseudonym. If Ramona hasn’t made a statement on the matter, then it would be inappropriate of us to provide additional information.

I fully understand your conviction that you’re acting in the public interest, but my priority is the well-being of our members and other associated individuals.

Thank you.

Pete Svarrior

Flat Earth Society”

Concluzie

Afirmația făcută de Ramona Ioana Bruynseels este imposibil de verificat. Doar pentru că aceasta aparține unui grup de Facebook, nu înseamnă că este adeptă sau membră a unei mișcări, mai ales în lipsa unei oricărei alte dovezi.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.