Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

10.05.2019

„Astăzi, avem 8,6 miliarde euro intrați în România, pe lângă cele 6,6 miliarde euro plăți directe către fermieri. Această cifră ne situează, cu 28 la sută absorbție, imediat lângă media europeană. ”

Rovana Plumb

PSD

Sursa afirmației: Antena 3

Adevărat

Context

În 26 aprilie 2019, Rovana Plumb, candidat PSD la Europarlamentare a făcut următoarea declarație referitoare la fondurile europene intrate în România

 

Astăzi, avem 8,6 miliarde euro intrați în România, pe lângă cele 6,6 miliarde euro plăți directe către fermieri. Această cifră ne situează, cu 28 la sută absorbție, imediat lângă media europeană.

Ce verificăm?

Care este rata absorbției de fonduri europene, ce plăți au fost făcute către România și cât au primit fermierii din plățile directe.

Verificare

Pentru cadrul anual 2014- 2020, cifrele privind absorbția fondurilor europene se găsesc pe site-ul Comisiei Europene.

 

Aflăm că România a încasat până acum de la Uniunea Europeană un total de 8,6 miliarde euro, iar rata absorbției a fost de 28%, în timp ce media europeană a fost de 30%.

Apoi, Comisia Europeană spune că „agricultorii din Uniunea Europeană primesc sprijin sub formă de plăți directe, dacă respectă anumite cerințe stricte legate de siguranța alimentară, de sănătatea și bunăstarea animalelor, de sănătatea plantelor și de mediu.”

În plus, plățile directe le sunt acordate fermierilor sub forma unui sprijin de bază pentru venit, în funcție de numărul de hectare utilizate pentru agricultură.”

 

Plățile directe făcute către fermierii români sunt făcute prin intermediul Fondului European de Garantare Agricolă(FEGA) se găsesc pe site-ul Ministerului Finanțelor. Datele disponibile sunt până la data de 28 februarie 2019. Până la această dată România a primit 6,04 miliarde de euro.

Concluzie

Afirmația Rovanei Plumb este adevărată. Absorbția fondurilor europene în România este de 28% în timp ce absorbția medie a UE este de 30%. De asemenea, pe lângă cele 8,6 miliarde de euro absorbite, au mai existat cel puțin 6,04 miliarde de euro- plăți directe către fermieri( cel puțin pentru că  datele disponibile sunt din 28 februarie 2019).

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.