Rovana Plumb (PSD)
„Guvernul PSD a eliminat impozitarea veniturile din tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei, a subvenționat dobânzile la credite și a redus cota TVA la 5% pentru achiziția de astfel de locuințe.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Candidatul la alegerile europarlamentare din partea PSD, Rovana Plumb a făcut următoarea declarație pe 8 mai 2019:

„Guvernul PSD a eliminat impozitarea veniturile din tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei, a subvenționat dobânzile la credite și a redus cota TVA la 5% pentru achiziția de astfel de locuințe.”

Ce verificăm?

Dacă Guvernul PSD:
1. a eliminat impozitarea veniturilor din tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei
2. a subvenționat dobânzile la credite
3. a redus cota TVA la 5% pentru achiziția de locuințe

Verificare

1.  Începând cu data de 1 februarie 2017, a intrat în vigoare OUG nr. 3/2017 (din 6 ianuarie 2017) pentru modificarea și completarea Codului fiscal.

Este actul care stabilește că tranzacțiile imobiliare vor fi scutite de impozit, dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei. Doar peste această sumă se va aplica o cotă de impozitare.

9. Alineatul (1) al articolului 111 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

OUG 3/2017 a fost printre primele Ordonanțe de Urgență date de atunci când Partidul Social Democrat a preluat Guvernarea, în 4 ianuarie 2017.

Totuși, trebuie menționată că aceasta se aplica doar persoanelor fizice și cu privire la transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal (nu și pentru persoane juridice și PFA).

 

2. În iunie 2018, Guvernul a adoptat OUG nr. 50/2018 cu privire la Programul „Investește în tine”.

Potrivit programului, tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, iar cei cu vârste în 26 şi 55 de ani pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dobânda acestui program va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de graţie.

În afară de acest program, România mai are un singur alt mare tip de credit cu subvenție (garanție) guvernamentală. Este vorba de programul „Prima Casă”, destinat sprijinirii persoanelor care achiziționează pentru prima dată o locuință și nu au beneficiat în trecut de credit ipotecar.

Programul a fost implementat, prima oară, în urmă cu 10 ani, prin OUG nr. 60/2009 și HG nr. 717/2009.

Chiar dacă de-a a lungul anilor programul a fost păstrat, pe 4 iunie 2009, când a fost dată această ordonanță, Guvernul era condus de Emil Boc, premier din partea Partidului Democrat-Liberal.

 

3. Începând cu anul 2019 au fost eliminate mai multe condiţii pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea-cumpărarea de locuinţe.

Sunt modificări puse în aplicare în urma OUG nr. 25/2018, aprobată de Parlament prin Legea 30/2019.

Modificările au fost făcute în 2019 și în Codul Fiscal, astfel:

CAPITOLUL VIII – Cotele de taxă

ART. 291 – Cotele

(3) Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Anterior, Art. 291 din Codul Fiscal, care reglementează cotele de TVA aplicabile, prevedea că doar persoanele necăsătorite sau familiile beneficizază de cota redusă, în cazul în care soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%.

Aici trebuie totuși să menționăm că măsura în sine de reducere a cotei de TVA la 5% a fost prima dată introdusa prin OUG nr. 200/2008 din 4 decembrie 2008, în contextul crizei economice. La momentul respectiv Guvernul era PNL-UDMR (avându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu prim-ministru).

Concluzie

Afirmațiile Rovanei Plumb sunt parțial adevărate. Sub guvernarea PSD s-a eliminat impozitarea veniturilor din tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 450.000 de lei, dar doar pentru persoanele fizice. Apoi, s-a decis subvenționarea dobânzilor pentru un singur tip de credite care au o pondere nesemnificativă în total și s-au relaxat condiții în care se poate beneficia de cota TVA la 5% pentru achiziția de locuințe, cu mențiunea că măsura a fost introdusă în 2008 de alt guvern.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.