Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
„Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a apărat spunând o mare bazaconie: România nu s-a înscris în competiție fiindcă deținem președinția Consiliului Uniunii Europene și Guvernul trebuie să acționeze imparțial, ca arbitru între statele membre. Nimic mai fals!"
Adevărat
Barometru Factual
Europa
Data verificării: 22.05.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Siegfried Mureșan, candidat pentru un nou mandat din partea Partidului Național Liberal la alegerile europarlamentare, a scris pe 10 mai 2019 pe Facebook că Guvernul a refuzat să găzduiască o instituție europeană nou înființată – Autoritatea Europeană a Muncii.

„Guvernul Dăncilă nu a depus candidatura fiindcă nu este capabilă să obțină nimic pentru România în Europa.”

 

Apoi, ministrul Muncii, Marius Budăi, a răspuns acuzațiilor lui Siegfried Mureșan:

„Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene presupune ca statul care o asigură să acționeze imparțial, în calitate de arbitru între statele membre, astfel încât acestea să ajungă la acord pe directivele și regulamentele aflate în dezbatere.

Statul care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene nu poate înclina balanța în situații care l-ar favoriza față de celelalte state membre.

Așadar, România nu își putea depune candidatura pentru a găzdui sediul Autorității Europene a Muncii (ELA), după ce a condus negocierile între Statele Membre ale Uniunii Europene, dar și cu Parlamentul European, pentru adoptarea Regulamentului de înființare a acestei autorități.”

 

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a răspuns din nou, spunând că:

„Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a apărat spunând o mare bazaconie: România nu s-a înscris în competiție fiindcă deținem președinția Consiliului Uniunii Europene și Guvernul trebuie să acționeze imparțial, ca arbitru între statele membre. Nimic mai fals! Niciun regulament european nu-i interzice României să participe la competiție. Imparțialitatea despre care vorbește ministrul Budăi înseamnă să nu te folosești de președinție ca să influențezi decizia în favoarea țării tale, nu să nu participi la competiție.”

Ce verificăm?

Dacă România nu își putea depunea candidatura din cauza faptului că deține președinția Consiliului UE.

Verificare

Autoritatea Europeană a Muncii este o instituție europeană înființată în 2019, cu scopul de a sprijini mobilitatea forței de muncă în cadrul UE, permițând cetățenilor și întreprinderilor să profite de oportunitățile oferite de piața unică și sprijinind totodată cooperarea între autoritățile naționale, inclusiv în prevenirea și combaterea fraudei și abuzurilor sociale.

Principalele funcții ale sale, potrivit informațiilor oferite de Consiliul European sunt:

  • facilitarea accesului la informații despre drepturile și obligațiile din domeniul mobilității forței de muncă în toată UE și facilitarea accesului la serviciile relevante
  • facilitarea și îmbunătățirea coordonării dintre statelor membre în ceea ce privește asigurarea respectării legislației relevante a UE, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor concertate și comune
  • sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate
  • medierea și facilitarea ajungerii la o soluție în cazuri de litigii transfrontaliere între statele membre

O scurtă cronologie este disponibilă la Consiliul European.

Pentru că agenția abia s-a înființat, are nevoie de un sediu.

 

Alegerea sediului Autorității Europene a Muncii

Procedura de stabilire a sediului Autorității Europene a Muncii a fost lansată la 13 martie 2019. Locul unde își va avea sediul Autoritatea Europeană a Muncii se stabilește de comun acord de către statele membre.

 

Care sunt etapele procedurii de alegere a sediului noii autorități?

  1. statele membre depun ofertele de găzduire a Autorității Europene a Muncii, data-limită fiind 6 mai 2019
  2. până la 3 iunie 2019, Comisia evaluează ofertele pe baza criteriilor convenite
  3. la 5 iunie 2019, în marja reuniunii Coreper-ului (ambasadorii statelor membre), are loc o dezbatere politică bazată pe evaluarea efectuată de Comisie
  4. la 13 iunie 2019, în marja Consiliului Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori, se adoptă o decizie, prin votul exprimat de reprezentanții tuturor statelor membre

Procedura de alegere a sediului Autorității Europene a Muncii este disponibilă pe site-ul Consiliului European.

 

Criterii de evaluare

La 6 martie, în marja reuniunii Coreperului, reprezentanții statelor membre au convenit să țină seama de următoarele criterii:

  • echilibrul geografic
  • punerea în timp util la dispoziție a spațiilor de birouri necesare pentru ca agenția să înceapă să funcționeze
  • accesibilitatea amplasamentului
  • existența unor instituții de educație pentru copiii personalului agenției
  • accesul la piața forței de muncă, la securitate socială și la asistență medicală pentru soții/soțiile și copiii personalului

Comisia Europeană urmează pentru asta o grilă de evaluare pe care a creat-o pe baza criteriilor convenite de toate statele membre.

 

România

Agenția a luat oficial naștere în luna februarie a acestui an, după ce Parlamentul European și președinția română a Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord privind regulamentul de instituire Autorității Europene a Muncii.

România este cea care susținut din partea Consiliului Uniunii Europene înființarea agenției pentru că ea este cea care deține președinția rotativă a Consiliului UE în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

În martie și Comisia Europeană și-a prezentat propunerile cu privire la ELA. Abia apoi a urmat lansarea din martie a procedurii de stabilire a sediului.

Tot atunci, şefa reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Angela Cristea, a spus că România ar putea găzdui sediul agenției.

„România are câteva şanse de a găzdui sediul agenţiei, una dintre şanse fiind faptul că nu are o astfel de agenţie, fiind în acelaşi timp unul dintre statele mari din UE. Depinde cum îşi va juca România această şansă.”

La începutul lunii aprilie și europarlamentarul Siegfried Mureșan a cerut Guvernului să își depună candidatura pentru găzduirea Agenției.

Asta pentru că nici procedura de alegere a sediului, nici criteriile de evaluare nu spun că un membru al Uniunii Europene nu și-ar putea depune candidatura pentru a găzdui sediul unei agenții europene doar pentru că asigură președinția Consiliului Uniunii Europene atunci când se întâmplă alegerile pentru acel sediu.

În acest moment, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia nu găzduiesc nicio agenție.

Pentru găzduirea sediului Autorității Europene a Muncii, până pe 6 mai, care a expirat data limită de depunere a candidaturii, patru orașe din UE s-au înscris în cursă.

  • Nicosia (Cipru)
  • Sofia (Bulgaria)
  • Riga (Letonia)
  • Bratislava (Slovacia)

Trei dintre acestea sunt și trei dintre cele cinci țări care nu dețin sediul niciunei agenții. Letonia mai găzduiește Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice, o agenție a UE care oferă sprijin profesional și administrativ Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC).

Ofertele țărilor au fost urcate recent aici.

 

Ce spune Consiliul

Într-un răspuns oficial la întrebările noastre, Consiliul European ne-a sugerat să citim cu atenție Procedura de selectare a sediului Autorității Europene a Muncii.

„Deciziile relevante sunt luate de reprezentanții statelor membre în marja reuniunilor Consiliului. Prin urmare, Consiliul oferă doar asistență în procesul de selecție a locurilor, prin colectarea ofertelor și publicarea acestora pe site-ul Consiliului, precum și prin publicarea evaluărilor ofertelor de către Comisie și nu este implicat în nicio altă modalitate în cadrul procedurii”, a spus Consiliul.

De asemenea, în documentul mai sus menționat, este scris clar că „fiecare stat membru poate face o ofertă pentru a găzdui agenția”, fără nicio restricție.

Concluzie

Afirmațiile lui Siegfried Mureșan sunt adevărate. România își putea depunea candidatura chiar dacă deține președinția Consiliului UE.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.