Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

26.08.2020

„Executivul nu mai poate da vina pe pandemie. La rectificarea din aprilie, cand s-a reconfigurat bugetul, ca urmare a pandemiei, Guvernul prevazuse banii pentru majorarea cu 40%.”

Sorinel-Marian Vrăjitoru

PSD

Sursa afirmației: Facebook

Adevărat

Context

Referindu-se la majorarea pensiilor, deputatul PSD Sorinel-Marian Vrăjitoru a scris pe Facebook în 13 august 2020: 

„Executivul nu mai poate da vina pe pandemie. La rectificarea din aprilie, cand s-a reconfigurat bugetul, ca urmare a pandemiei, Guvernul prevazuse banii pentru majorarea cu 40%.”

Ce verificăm?

Dacă Guvernul prevăzuse banii pentru majorarea pensiilor în rectificarea bugetară din aprilie.

Verificare

O rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 a fost făcută în luna aprilie 2020 prin OUG nr. 51/2020. Potrivit acesteia, la Art. 3, Alin. 1 se face următoarea precizare:

„Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 6.042.376 mii lei, subvenția acordată de la bugetul de stat majorându-se cu aceeași sumă.”

Astfel, prin această prevedere, Guvernul a acoperit pierderile, astfel încât bugetul pentru alocarea sau mărirea pensiilor să rămână același.

De asemenea, în 15 aprilie 2020, după emiterea OUG nr. 51/2020, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a confirmat „majorarea pensiilor cu 40% rămâne prevăzută în buget”.

Concluzie

Afirmația lui Sorinel-Marian Vrăjitoru este adevărată. În rectificarea bugetară din luna aprilie Guvernul lichidase toate pierderile din domeniul sistemului public de pensii, astfel încât majorarea pensiilor cu 40% să nu sufere modificări.

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.