Ștefan Radu Oprea (PSD, ministrul Economiei)
„Am protejat populația prin plafonarea prețului gazelor pentru consumatorul final prin OUG 114. Primele măsuri pe care le-au luat liberalii au fost să modifice OUG 114 și să elimine taxarea companiilor din energie.”
Fals
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 09.07.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Senatorul PSD Ștefan Radu Oprea a scris pe Facebook, în  25 mai 2020 că: 

„Am protejat populația prin plafonarea prețului gazelor pentru consumatorul final prin OUG 114. Primele măsuri pe care le-au luat liberalii au fost să modifice OUG 114 și să elimine taxarea companiilor din energie.”

Ce verificăm?

Ce s-a întâmmplat cu prețul gazelor.

Verificare

Ordonanța de Urgență nr. 114/2018, la care face referire senatorul PSD, a fost emisă în anul 2018 și a adus modificări în mai multe domenii, unul dintre ele fiind cel energetic, unde a introdus următoarele măsuri semnificative:

  1. Producătorii care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României sunt obligați să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale către clienţii finali, adică se plafonează prețul gazelor;
  2. Obligația operatorilor economici de a plăti 2% din cifra de afaceri realizată de aceștia din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE, aici se modifică O.U.G. nr.33/2007
  3. Pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate, de către ANRE.

Această ordonanță a fost modificată de Guvernul Orban prin O.U.G. nr.1/2020, iar  taxa de 2% pe care companiile erau obligate să o plătească este eliminată, dar plafonul vânzării gazelor rămâne în vigoare. Important de menționat este faptul că prețul gazului pentru populație este același și înainte și după această ordonanță, adică 68 de lei/MWh.

Însă, aceste modificări au fost luate pentru a respecta directivele Uniunii Europene și, totodată, pentru evitarea infringementului, care presupune că: Dacă hotărârea Curții stabilește că statul a încălcat legislația UE, autoritățile naționale trebuie să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții.”. În acest caz este vorba despre sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene  2018/0040, prin care se cere ca statul Român trebuie să comunice măsurile de transpunere a directivelor UE. 

În domeniul energiei este vorba despre necomunicarea măsurilor naționale de transpunere a Directivei (UE) 2015/1513 privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. 

Concluzie

Afirmațiile făcute de Ștefan Radu Oprea sunt false. Guvernul PSD a impus plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh și a stabilit și taxarea obligatorie cu 2% din cifra de afaceri a companiilor realizată de aceștia din activități ce corespund ANRE, dar aceste modificări au fost luate pentru a evita infringementul. Prin ordonanța dată de Guvernul PNL, a fost eliminată taxarea de 2%, dar prețul gazului pentru populație este același ca înainte ordonanță.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.