România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare antigripală din Europa: 5.2%!
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 24.01.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook USR

Context

După ce în România au murit peste 30 de persoane din cauza gripei sezoniere, într-o postare pe Facebook, partidul USR a scris, printre altele, următorul lucru:


„Ministrul Sănătății, Sorina Pintea nu face decât să ne spună, de câteva săptămâni încoace, că URMEAZĂ o epidemie, dar lipsesc campanii ale ministerului care să explice cetățenilor importanța imunizării anti-gripale și cum se face aceasta.

USR solicită coaliției PSD-ALDE-UMDR să deblocheze de urgență Legea Vaccinării, aflată de peste un an și jumătate în Parlament. Chiar dacă vaccinul antigripal nu este obligatoriu, mecanismele prezente în lege ne pot pregăti, ba chiar pot preveni o nouă criză. România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare antigripală din Europa: 5.2%!

Vă îndemnăm să vă vaccinați singuri, cumpărați vaccinul de la farmacii și aveți singuri grijă de voi și familiile voastre. Imunizarea nu pare să fie o prioritate pentru guvernul Dăncilă.”

Sursa: Facebook USR

Ce verificăm?

Care este rata de vaccinare antigripală în României.

Verificare

Datele privind vaccinarea antigripală la nivelul Uniunii Europene sunt colectate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control) un organism al Uniunii Europene.

 

Ultimul raport privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere la nivelul Uniunii Europene au fost publicate într-un raport dat publicității în decembrie 2018.

 

Am extras datele publicate în raport și situația arată așa referitor la rata vaccinării privind întreaga populație pentru mai multe țări din UE:

Observăm că România are 5.2% ca rată a vaccinării și că aceasta a crescut în 2017-2018 față de sezoanele precedente. În plus, trebuie menționat că datele statistice din acest raport nu oferă o imagine completă asupra tuturor țărilor din Europa. Adică rata vaccinării întregii pentru sezonul 2017-2018 nu apare pentru toate țările din UE.

 

Alte țări au raportat date pentru categorii de vârstă, femei însărcinate, etc.

 

Este relevant, în acest context, numărul de doze de vaccin cumpărat  de fiecare stat membru. Nu stăm bine nici la acest capitol. România a cumpărat în sezonul 2016-2017 doar 500.000 de doze de vaccin.

 

Concluzie

Afirmația celor de la USR este adevărată. În sezonul 2017-2018, doar 5.2% din populația României a fost vaccinată antigripal și ne numărăm printre țările cu cele mai mici rate de vaccinare antigripală.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.