Vasile Dîncu (Ministrul Apărării Naționale)
Sistemul de sănătate este unul special. Am schimbat 19 miniștri din 1990 încoace.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 21.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi 24

Context

Vicepremierul Vasile Dâncu, invitat în cadrul unei emisiuni de la Digi24, a făcut următoarea afirmație:

 

Sistemul de sănătate este unul special. Am schimbat 19 miniștri din 1990 încoace.

 

Ce verificăm?

Câți miniștri ai Sănătății am avut din 1990 până astăzi.

Verificare

Pe site-ul Ministerului Sănătății găsim o secțiune intitulată Galeria ministrilor sănătăţii, cu precizarea că galeria nu a mai fost actualizată din anul 2014. Până în 2014, am avut 24 de schimbări de miniștri, iar după al doilea mandat al lui Eugen Nicolaescu din perioada 22.12.2012 -26.02.2014, am mai avut 3 miniștri ai Sănătății, dintre care Vlad Voiculescu se află încă în funcție.

 

Practic, din 1990 până în prezent am avut 28 de mandate de ministru al Sănătății (26 de schimbări, 26 de miniștri), din care 5 mandate au fost interimare, iar Eugen Nicolaescu și Nicolae Bănicioiu au ocupat funcția de două ori. Dacă primul a avut două mandate, în două perioade diferite, fiind în același timp și cel mai longeviv ministru al Sănătății, fiind în funcție timp de 1651 zile, Nicolae Bănicioiu a avut un prim mandat de ministru interimar, perioadă în care deținea și funcția de ministru al Tineretului și Sportului, continuat de un alt mandat de 616 zile.

 

Concluzie

Declarația lui Vasile Dâncu este falsă, deoarece numărul de schimbări menționat de vice-premier este considerabil mai mic față de numărul real de schimbări de la conducerea Ministerului Sănătății.

*subiectul a mai fost tratat de Factual.ro și în cadrul unui alt articol pentru VICE România

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.