Vasilica Miron (independent)
Legea este mult prea drastică, este cea mai drastică din Europa.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 02.04.2016
www.factual.ro

Context

Săptămâna asta, una din inițiatoarele proiectului pentru modificarea legii fumatului, senatorul PNL Vasilica Miron, a făcut câteva declarații pe subiectul ăsta. Întrebată dacă legea care abia a intrat în vigoare ar putea să fie schimbată din nou, PNL-ista a spus

Legea este mult prea drastică, este cea mai drastică din Europa.

Ce verificăm?

Cât de drastice sunt legile împotriva fumatului în țările europene.

Verificare

Ca să vedem cum stă treaba în celelalte țări de pe continent, ne-am uitat pe SmokeFree Map, un instrument online dezvoltat de Cancer Research UK, The European Heart Network și Action on Smoking and Health, cu sprijin de la Comisia Europeană. Harta îți arată situația la zi a reglementării fumatului în țările din Europa. Sunt luate în considerare aspecte diverse, precum locurile unde fumatul este permis/ interzis/ parțial permis, dacă țigările electronice sunt reglementate sau nu în vreun fel ori gradul de conformare la legislație.

După o detaliere mai amplă a situației pe țări, observi că sunt multe aspecte care țin de specificul legislației din fiecare țară. Definiția „locului închis/ deschis” sau excepțiile punctuale (închisori, aeroporturi etc) diferă de la țară la țară, iar o diferențiere exactă e greu de făcut.

Deși datele pentru România nu au fost actualizate, probabil pentru că legislația s-a schimbat de curând, vom considera că țara noastră are o „interdicție totală” în toate aspectele analizate. Totuși, avem în vedere că interdicția se referă la toate spațiile închise, mai puțin închisorile și locurile special amenajate din aeroporturile internaționale.

O clasificare asemănătoare întâlnești însă și în alte șase țări din Europa: Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Marea Britanie, Malta și Spania. Diferențele față de țara noastră sunt mai degrabă punctuale. În Marea Britanie, fumatul în spațiile nepermise poate fi uneori încadrat și ca infracțiune, nu doar contravenție. În Malta, se fumează în unele camere de hotel, însă există o interdicție totală în ce privește închisorile și aeroporturile etc.

De asemenea, în multe state europene amenzile sunt mult mai mari, dacă raportezi suma la salariul mediu pe economie. O mențiune specială pentru Bulgaria, unde există o interdicție totală în spațiile închise, inclusiv în închisori. În plus, e important de știut că legislația în domeniu este în continuă schimbare pe continentul european. O sinteză a situației din ianuarie 2013 găsim pe site-ul Comisiei Europene.

Concluzie

Afirmația Vasilicăi Miron, cum că „legea anti-fumat este cea mai drastică din Europa”, e parțial adevărată. Deși legea din România a devenit mult mai restrictivă, este complicat de stabilit dacă ea este „cea mai drastică” din Europa. Dar, cu siguranță, România e printre țarile cele mai nepermisive cu fumatul. Situații similare, însă cu diferențe punctuale, se-ntâlnesc și-n alte state din UE.

*articol publicat și pe VICE

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.