Vasilică Toma (Senator PSD)
"România nu a ratificat încă Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E. Fără aceasta, Comisia nu poate accesa creditele necesare finanţării!"
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 20.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Pe 13 mai 2021, parlamentarul PSD Vasilică Toma a trimis un comunicat de presă în care a acuzat coaliția de guvernare că nu prezintă Planul Național de Redresare și Reziliență în fața Parlamentului, amintind și că România nu a ratificat încă Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E. Fără aceasta, Comisia nu poate accesa creditele necesare finanţării!

Ce verificăm?

Dacă România a ratificat Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E.

Verificare

Bugetul UE este finanțat aproape în întregime (98%) din resurse proprii, așa cum arată site-ul oficial al Uniunii Europene. Decizia privind sistemul de resurse proprii se adoptă în unanimitate de către Consiliu, ținându-se seama de avizul Parlamentului European, și trebuie ratificată de statele membre. Decizia Consiliului European privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene a fost luată la data de 14 decembrie 2020. Actul intră în vigoare în urma ratificării acesteia (așa cum prevede art. 12) și se aplică retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2021. 

Pe 3 februarie 2021, Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind sistemul de resurse proprii ale UE. Acesta însă nu a fost până acum ratificat de Parlament. Potrivit Constituției României (art. 148), actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene se adoptă cu două treimi din voturile camerelor reunite. Pentru că actuala coaliție de guvernare nu întrunește suficiente mandate pentru adoptarea cu două treimi a deciziei (PNL și USR au, împreună, doar 41% din mandate – vezi aici rezultatele oficiale pentru Camera Deputaților și pentru Senat), este nevoie și de votul parlamentarilor opoziției. Reprezentanții PSD nu s-au prezentat, însă, la ședința în care urma să fie adoptată Decizia UE. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că social-democrații nu vor vota ratificarea, dacă Guvernul nu vine în Parlament să prezinte Planul Național de Redresare și Reziliență, în integralitate. Așa cum a arătat Factual.ro într-o verificare anterioară, prezentarea PNRR în Parlament nu reprezintă o obligativitate legală, iar statele din UE au ales să facă acest lucru sau nu în funcție de realitățile lor politice actuale.

Concluzie

Afirmația lui Vasilică Toma este trunchiată. Decizia UE privind Resursele financiare Proprii ale U.E. nu a fost ratificată de Parlamentul României, însă tocmai grupul parlamentar din care face parte nu s-a prezentat la vot. PSD a condiționat votul său de prezentarea în Parlament a Planului Național de Redresare și Reziliență, lucru care nu reprezintă o obligativitate legală.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.