Victor Costache (fost Ministru al Sănătății)
„Numai o parte din statele membre ale UE au impus vaccinarea.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 21.12.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Hotnews

Context

Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat pe 6 decembrie 2019: 

„Numai o parte din statele membre ale UE au impus vaccinarea.”

A adăugat:

„Eu nu cred în nimic din ce este restrictiv şi ce este impus. Sunt reprezentantul unui guvern liberal, or a impune compromite orice noțiune de liberalism, dar cred în campanii foarte bune de comunicare și în instinctul părinților și în dorința lor de a asigura ce e mai bun pentru copiii lor”.

Ce verificăm?

Ce state au impus vaccinarea copiilor în Uniunea Europeană.

Verificare

O analiză publicată în 2018 și bazată pe datele Centrului European pentru Prevenirea și Control Bolilor expune felul în care țările europene se raportează la vaccinare. Situația arată așa: 

România recomandă vaccinarea pentru aproape toate bolile copilăriei. E de menționat că un proiect de lege a vaccinării este blocat de doi ani în parlament. 

Noua lege ar impune obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare și amendarea părinților care refuză vaccinarea copiilor.

La nivel mondial, conform datelor oficiale, trendul vaccinării copiilor este în creștere. 

 *Graficul de mai sus arată acoperirea globală cu privire la vaccinarea copiilor de un an cu unele dintre cele mai importante vaccinuri recomandate de OMS.

 

Franța are una dintre cele mai mari rate de neîncredere în vaccin în Europa, dar în 2018 a impus obligativitatea a opt ​​vaccinuri suplimentare pentru copii. 

Italia a adoptat în iulie 2017 o lege prin care a făcut obligatorii o listă suplimentară de vaccinuri și impune sancţiuni financiare părinţilor care decid să îşi înscrie copiii nevaccinaţi la şcoală. 

Bulgaria a introdus zece vaccinuri în schema obligatorie asumată de Ministerul Sănătății și condiționează înscrierea copiilor la școală. 

Ungaria are 11 vaccinurii are 11 vaccinuri obligatorii și și-a asumat să amendeze părinții care nu își vaccinează copii. 

Germania a adoptat luna trecută o lege privind vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, iar obligativitatea intră în vigoare la 1 martie 2020. Părinţii vor trebui să demonstreze că şi-au vaccinat copiii înaintea înscrierii la grădiniţă sau la şcoală.

Harta de mai jos, bazată pe datele Wellcome Global Monitor, arată în ce procentaj au încredere locuitorii unei țări în vaccin. Europenii sunt destul de sceptici. 

Uniunea Europeană a propus în prima jumătate a anului 2018 consolidarea cooperării între statele membre în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Inițiativa are scopul de a aborda tocmai atitudinea ezitantă a populației în privința vaccinurilor, de a ameliora coordonarea în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri, de a sprijini cercetarea și inovarea și de a consolida cooperarea UE referitoare la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Concluzie

Afirmația ministrului Victor Costache este adevărată. Facem mențiunea că, deși doar o parte din statele membre ale UE au impus prin lege vaccinarea, acest trend pare să fie unul în creștere.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.