Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

20.03.2019

„Bugetul pe anul 2019 prevede cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României.”

Viorica Dăncilă

PSD

Sursa afirmației: Mediafax

Parțial Fals

Context

La deschiderea ședinței de guvern din 19 martie 2019, Viorica Dăncilă a făcut următoarea declarație referitoare la bugetul alocat pentru Sănătate:

„Bugetul pe anul 2019 prevede cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României.”

Ce verificăm?

Banii alocați pentru Sănătate.

Verificare

În arhiva de pe site-ul Ministerului Finanțelor găsim bugetele de stat aprobate în anii precedenți. Bugetul aprobat pentru anul 2018 este disponibil aici, iar bugetul aprobat pentru 2019, se găsește aici.

Extragem bugetele Ministerului Sănătății din anexa 3 pentru ultimii zece ani.  

Și, în continuare, pentru a avea o imagine clară despre creșterea reală a bugetului în contextul anual, vedem cât înseamnă banii alocați pentru sănătate din produsul intern brut (PIB).  PIB-ul îl găsim pe site-ul Ministerului Finanțelor din arhiva care conține situația execuției bugetare.

Datele arată în felul următor:

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este parțial falsă. Bugetul pe anul 2019 prevede cea mai mare alocare de fonduri pentru sănătate ca sumă în ultimii zece ani, dar dacă ne uităm la procentul pe care-l reprezintă din PIB, vedem că în 2013 banii pentru sănătate au reprezentat 1,39% din PIB, pe când în 2019 a fost de 1,09%.

Pentru această verificare am avut în vedere doar bugetul alocat pentru Ministerul Sănătății, nu și sumele de bani alocate pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS. Asta pentru că în declarația sa, Viorica Dăncilă a făcut referire la investiții în sănătate, iar acestea se fac din bugetul Ministerului Sănătății.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.