Viorica Dăncilă (PSD)
„Se poate face un referendum și pentru ca președintele României să nu aibă imunitate, referendum de altfel promis în 2014 de Klaus Iohannis.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 22.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (1:32:59)

Context

La întâlnirea organizată cu jurnaliştii în 19 noiembrie 2019 în contextul alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă a declarat:

„Se poate face un referendum și pentru ca președintele României să nu aibă imunitate. Referendum de altfel promis în 2014 de Klaus Iohannis”.

Ce verificăm?

Dacă Klaus Iohannis a promis că va iniţia un referendum pentru renunţarea la imunitatea preşedintelui.

Verificare

Articolul 84, alineatul 2 din Constituţia României se referă la imunitatea conferită de funcţia de preşedinte al ţării:

„(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”

În motivarea unei decizii din 2014, membrii Curţii Constituţionale arată că preşedintele ţării nu poate renunţa la protecţia imunităţii: 

“Imunitatea este inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioada exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcţie. Ea are caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv de care titularul poate uza sau la care poate renunţa după propriul interes.”

Aşadar, singura modalitate prin care regimul imunităţii prezidenţiale poate fi schimbat este prin modificarea Constituţiei.

În 2014, aflat în campanie electorală, Klaus Iohannis a declarat într-adevăr că doreşte să renunţe la imunitatea prezidenţială, ba chiar a adus în discuţie modificarea Constituţiei:

“Avem în momentul de faţă multe discuţii în jurul imunităţii şi vă spun că primul lucru la care vreau să renunţ este imunitatea preşedintelui României. Este nevoie, evident, pentru acest lucru, de discuţii cu partidele politice, în special acum, cu comisia care se ocupă de proiectul de modernizare a Constituţiei.” (Mediafax)

Concluzie

Afirmația lui Viorica Dăncilă este parțial adevărată. Într-adevăr, se poate organiza un referendum pe tema imunităţii, dar are doar valoare consultativă. Cu toate acestea, Klaus Iohannis a declarat că vrea să renunţe la imunitate, dar nu a promis explicit că va iniţia un referendum în acest sens.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.