Viorica Dăncilă (PSD)
„Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Nici măcar una. Mai mult decât atât, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte, ca românii să se întoarcă acasă.”
Fals
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier a afirmat, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019:

„Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din diaspora. Nici măcar una. Mai mult decât atât, chiar dacă s-a deplasat în state unde avem  o mare majoritate a românilor care au plecat din țară, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre venirea lor în România și ce face în calitate de președinte, ca românii să se întoarcă acasă.”

Ce verificăm?

Dacă președintele Klaus Iohannis a avut întâlniri cu comunitățile de români din diaspora.

Verificare

Putem găsi toate evenimentele la care a participat președintele Klaus Iohannis în toți cei cinci ani de mandat pe site-ul Administrației Prezidențiale, la secțiunea dedicată Diasporei.

Găsim câteva întâlniri pe care președintele le-a avut cu comunitățile de români din diaspora. Luăm câteva exemple în care acesta s-a întâlnit cu reprezentanții comunității:

 

 • 12 Martie 2015
  Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 12 martie 2015, la Varșovia (Republica Polonă), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Polonia.

 

 • 16 Iulie 2015
  Președintele Klaus Iohannis a făcut pe 16 iulie 2015, o vizită oficială în Republica Serbia, unde s-a întâlnit, la Belgrad, cu reprezentanţi ai minorității românești din Serbia.

 

 • 26 Februarie 2015
  Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 26 februarie 2015 cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Federală Germania.

 

 • 26 Septembrie 2015
  Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din New York, Statele Unite ale Americii.

 

 • 15 Iunie 2016
  Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 15 iunie 2016, la Sofia (Republica Bulgaria) cu reprezentanții comunității românești.

 

 • 22 Martie 2016
  Președintele Klaus Iohannis a susţinut pe 22 martie 2016, la Istanbul (Republica Turcia), o alocuțiune cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești.

 

 • 24 Ianuarie 2017
  Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit pe 24 ianuarie 2017, cu românii din Secretariatul Consiliului Europei şi cu reprezentanți ai comunității românești din Alsacia, la Strasbourg (Republica Franceză).

 

 • 21 Septembrie 2017
  Președintele Klaus Iohannis a avut pe 21 septembrie 2017, în marja deplasării în Statele Unite ale Americii pentru participarea la segmentul la nivel înalt al Adunării Generale a ONU, o întâlnire cu reprezentanții comunității de români din zona orașului Philadelphia.

 

 • 16 Octombrie 2018
  Președintele Klaus Iohannis a susținut pe 16 octombrie 2018, la Roma, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Italia.

 

 • 26 Noiembrie 2018
  Președintele Klaus Iohannis a susținut pe 26 noiembrie 2018, la sediul Ambasadei României la Paris, o alocuțiune în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Președintele Klaus Iohannis a avut întâniri cu comunitățile de români din diaspora.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.