Viorica Dăncilă (PSD)
„Angela Merkel, în toate deplasările și în toate întâlnirile pe care le are cu președinții sau șefii de guvern ai altor state, vorbește în limba germană”
Fals
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (1:07:54)

Context

Viorica Dăncilă a refuzat să vorbească în engleză în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019, aducând ca argument următorul lucru: 

Angela Merkel, în toate deplasările și în toate întâlnirile pe care le are cu președinții sau șefii de guvern ai altor state, vorbește în limba germană.

Ce verificăm?

Dacă Angela Merkel vorbește doar în limba germană la întâlnirile cu șefii de stat sau de guverne.

Verificare

În octombrie 2014, Angela Merkel a vorbit în limba engleză în fața parlamentul britanic cu ocazia unei vizite efectuate la Londra. La acea întâlnire a participat inclusiv David Cameron, premierul Marii Britanii de la acea vreme.

În cadrul unei conferințe de presă din august 2019 la care Angela Merkel a participat alături de Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, aceasta a reacționat la întrebarea unui jurnalist cu replica: „I am still here”.

 

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Într-adevăr, de multe ori Angela Merkel folosește germana în întâlnirile cu șefii de stat și de guverne, dar este falsă afirmația că în toate întâlnirile folosește numai germană. Există cel puțin două exemple în care Merkel a vorbit în engleză la astfel de întruniri. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.