Viorica Dăncilă (PSD)
„Știți foarte bine că pesta porcină a fost în Spania timp de 30 de ani. (...) Am izolat focarele, am luat toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea pestei porcine”.
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 22.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (1:28:39)

Context

Chestionată în legătură cu evoluţia pestei porcine în România, la conferința din 19 noiembrie 2019, Viorica Dăncilă a declarat: 

Știți foarte bine că pesta porcină a fost în Spania timp de 30 de ani. (…) Am izolat focarele, am luat toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea pestei porcine”.

Ce verificăm?

Durata epidemiei de pestă porcină în Spania şi măsurile luate de autorităţile române pentru izolarea şi eradicarea focarelor de boală.

Verificare

Virusul pestei porcine, introdus în Spania în 1960, a fost eradicat în 1994, după mai bine de 30 de ani. Instrumentele de combatere a bolii au devenit, evident, mult mai eficiente de atunci.

În ceea e priveşte izolarea focarelor de pestă porcină în România- una dintre cele mai importante măsuri de eradicare a bolii, reprezentanţii Comisiei Europene ne-au transmis luna trecută, că situaţia de la noi se deteriorează în continuare şi reprezintă un motiv de mare îngrijorare:

„Following a series of outbreaks (already more than 1500 in 2019), the evolution of the disease in Romania is very worrying and it is deteriorating further.”

Ultima modificare a deciziei 2014/709/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre se referă în mod exclusiv la ţara noastră, iar harta zonelor afectate a fost modificată. În prezent, în afara judeţelor Suceava şi Bistriţa Năsăud, tot teritoriul României este inclus în anexa III a deciziei, cea a zonelor cu risc înalt.

În urma unui audit desfăşurat la sfârşitul anului trecut, specialiştii Comisiei Europene au conchis că:

(…) lipsa unor măsuri eficace de trasabilitate și de biosecuritate pentru porcii vii și pentru produsele de origine animală transportate între exploatațiile necomerciale înseamnă că ele (nr: autorităţile române) nu sunt în măsură să limiteze boala la zonele infectate”.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este parţial adevărată. Virusul pestei porcine a fost prezent în Spania mai mult de 30 de ani, dar autorităţile române nu au luat toate măsurile necesare pentru eradicarea bolii, ceea ce a contribuit la extinderea zonelor afectate.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.