Viorica Dăncilă (PSD)
„În noiembrie, Klaus Iohannis a ieșit public și a afirmat că nu suntem pregătiți pentru preluarea președinției rotative.”
Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 22.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier, a făcut următoare afirmație în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019:

„În noiembrie, Klaus Iohannis a ieșit public și a afirmat că nu suntem pregătiți pentru preluarea președinției rotative.”

Ce verificăm?

Dacă președintele Klaus Iohannis a afirmat în noiembrie 2018 că nu suntem pregătiți pentru a prelua Președinția Rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Verificare

Pe 12 noiembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a afirmat că este de părere că România nu este nu este pregătită să preia şefia Consiliului UE:

„Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am, deşi nu vă priveşte direct. Este vorba despre anul 2019. Ştiţi bine că de la 1 ianuarie, România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie onorantă, dar şi solicitantă pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi de aşa ceva. Acum câteva săptămâni am fost întrebat şi am spus că vom face faţă. Necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea–Dăncilă”, a declarat atunci şeful statului.

O lună mai târziu, în decembrie 2018, după ce au început pregătirile, președintele a afirmat atât la Bruxelles, cât și în țară, că România este pregătită. 

„Am în aceste două zile întâlniri foarte importante cu lideri europeni. Tema principală este evident Preşedinţia Consiliului UE pe care o preluăm în ianuarie. Avem dosare grele, este Brexit, migraţia, cadrul financiar multianual şi este Summit-ul de la Sibiu pe care vrem să îl organizăm bine pentru că vin alegerile europene. Noi suntem pregătiţi. Întotdeauna e loc de mai bine, dar vreau să vă spun că după anumite sincope care au existat şi pe care le-am subliniat la vremea respectivă, pregătirile sunt în fază bună”, a declarat preşedintele Klaus Iohanni, înaintea de a participa la reuniunea Consiliului European la Bruxelles, potrivit ZF

A reafirmat acest lucru câteva zile mai târziu, la București: 

„De aceea, după foarte puțin timp, am putut să continuăm pregătirile cu același elan. La două-trei săptămâni după aceea am spus că pregătirile merg bine, iar între timp să afirm fără nicio reținere că da, România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE. Suntem bine pregătiți pe această temă, ieri am purtat o discuție cu guvernul român și avem încrederea că vom gestiona în mod rezonabil această președinție în ciuda faptului că sunt și teme dificile, cum ar fi Brexitul, problema migrației, bugetul multianual al UE. Specialiștii noștri sunt pregătiți”, a spus șeful statului, potrivit Digi 24

România a asigurat președinția rotativă a Consiliului UE între 1 ianuarie 2019 și 30 iunie 2019.

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este adevărată, cu mențiunea că președintele a revenit asupra părerii sale inițiale, cum că România nu este pregătită pentru a asigura președinția Consiliului UE, chiar înainte ca țara noastră să preia rotația.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.