Viorica Dăncilă (PSD)
„Am realizat 80% din Programul de guvernare”.
Fals
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 19.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: PSD Facebook

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier, a afirmat, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019 că:

„Am realizat 80% din Programul de guvernare”.

Ce verificăm?

Verificăm cât anume a fost realizat din Programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile în urma cărora a ajuns la conducerea țării în ianuarie 2017.

Verificare

Pe parcursul anilor, pe măsură ce PSD a schimbat prim-miniștrii din ianuarie 2017 până acum, o parte dintre promisiunile din timpul campaniei au fost abandonate, altele nuanțate și câteva chiar schimbate fundamental. Noi însă luăm în calcul varianta inițială a promisiunilor, considerând că acelea sunt cele pentru care partidul și-a asumat responsabilitatea în fața cetățenilor. 

Am luat la mână programul electoral și am încercat să le spargem în măsuri cât mai simple și cât mai ușor de urmărit. Au reieșit astfel 412 măsuri împărțite în 15 mari categorii.

Factual a urmărit constant activitatea Guvernului și pe măsură ce acesta a implementat programul de guvernare am marcat măsurile ca realizate sau parțial realizate. Acolo unde nu este evident de ce o măsură este doar parțial realizată, vom explica. De altfel, am încercat să oferim detalii privind implementarea (inclusiv legislația relevantă) oriunde acestea au fost disponibile. Uneori veți da peste un semn care indică faptul că o măsură a fost realizată dar că, în urma unei analize făcută de experții Factual, ea nu a produs sau nu produce rezultatele anticipate. Desigur, analiza noastră nu poate lua în calcul informațiile care nu sunt disponibile public, așadar este posibil ca evaluarea unor măsuri să aibă de suferit. Dacă știți astfel de cazuri, vă rugăm să ni le semnalați. 

Astfel, ne-a reieșit o statistică din care aproape 60% dintre promisiuni apar ca nerealizate, pe programul cu care PSD a câștigat alegerile:

Lista completă a măsurilor se află mai jos:

 

Concluzie

Afirmațiile Vioricăi Dăncilă sunt false. În ceea ce privește realizarea Programului de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile din decembrie 2016, procentul promisiunilor neîndeplinite este de 59.95%. Sigur, o parte dintre promisiuni au fost abandonate sau modificate pe parcurs, însă situația raportată la măsurile cu care au câștigat încrederea electoratului arată că în niciun caz nu se ajunge la un procent de realizare de 80%. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.