Viorica Dăncilă (PSD)
„Întrebați-i pe cei de la spitalul de la Săcele, spital închis de guvernarea PNL-PDL și deschis în 2017 de guvernarea PSD.”
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 22.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook (1:06:52)

Context

La conferința de presă din 19 noiembrie 2019, Viorica Dăncilă a ripostat cu următoarea declarație după ce a fost întrebată de stadiul spitalelor regionale: 

Întrebați-i pe cei de la spitalul de la Săcele, spital închis de guvernarea PNL-PDL și deschis în 2017 de guvernarea PSD”. 

Ce verificăm?

Când a fost închis și redeschis Spitalul Municipal Săcele.

Verificare

Spitalul Municipal din Săcele a intrat pe lista unităților sanitare cu paturi care nu au mai putut încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate în 2011. Lista respectivă a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul Emil Boc. 

Printr-o altă hotărâre de guvern din același an, spitalul a fost înscris în programul de interes național “Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoanele vârstnice”. Adică se dorea desființarea și transformarea lui într-un cămin de bătrâni. 

În 2011, la guvernare se afla guvernul Boc II, guvernul fiind compus din miniştri PDL, UDMR şi UNPR. Aşadar, Partidul Naţional Liberal nu a fost prezent la guvernare în 2011, dar a fuzionat în 2014 cu Partidul Democrat Liberal.

Tot în 2011, municipiul Săcele a dat în judecată guvernul României, iar judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au decis suspendarea hotărârii de guvern prin care se închidea practic spitalul din oraș. Hotărârea magistraților a rămas definitivă în ianuarie 2012, prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Sursa: www.spitalulmunicipalsacele.ro

În 2012 a urmat la putere chiar PSD prin guvernul Ponta, dar în 2014 spitalul era încă închis din cauza lipsei de fonduri. Ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu spunea că măsurile pentru reluarea activității trebuiau luate de autorităţile locale.

Ministerul Sănătății a dat însă un nou aviz de funcționare abia în 14 iunie 2017, fiind redeschis luna următoare. La acel moment era încă la putere guvernul Grindeanu

În octombrie 2019, municipiul Săcele a primit 5000 mii de lei din fondul de rezervă al guvernului prin hotărâre de guvern. Nota de fundamentare a acestei hotărâri arată că banii sunt destinați spitalului. 

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este trunchiată pentru că spitalul din Săcele a fost redeschis după ce orașul a dat în judecată guvernul. Deși judecătorii au luat decizia definitivă în 2012, spitalul a fost redeschis abia în iulie 2017, când într-adevăr era la guvernare PSD. Ceea ce uită Dăncilă să menționeze este că în această perioadă a mai fost la putere un alt guvern PSD, cel condus de Victor Ponta. Apoi, e important de menționat că spitalul din Săcele a fost închis în 2011, dar PNL nu făcea parte din guvernul care a luat această decizie.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.