Viorica Dăncilă (PSD)
„Cum explicați protocolul pe care l-ați semnat cu Adrian Năstase între 2000-2004? Cum explicați că în 2009 ați vrut să fiți premier din partea PSD? Să înțelegem că avantajul personal este mai important decât avantajul național? Că nu contează PSD, PNL, ci cine vă oferă un confort?”
Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 20.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Președinția României și fost premier, l-a întrebat, pe președintele Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă din 19 noiembrie 2019:

„Cum explicați protocolul pe care l-ați semnat cu Adrian Năstase între 2000-2004? Cum explicați că în 2009 ați vrut să fiți premier din partea PSD? Să înțelegem că avantajul personal este mai important decât avantajul național? Că nu contează PSD, PNL, ci cine vă oferă un confort?”

Ce verificăm?

Dacă președintele Klaus Iohannis a semnat un protocol cu Adrian Năstase între 2000-2004 și dacă în 2009 a vrut să fie premier din partea PSD.

Verificare

Protocolul semnat de Adrian Năstase cu Klaus Iohannis

În urmă cu câteva zile, fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul său, un text intitulat „Despre ipocrizie. Cazul Iohannis” în care acesta compară criticile actuale făcute de Iohannis la adresa PSD şi relaţiile cu social-democraţii de-a lungul timpului. 

Adrian Năstase scrie despre protocolul încheiat de PSD cu Forumul Democrat al Germanilor,  că acesta a fost dorinţa expresă a lui Iohannis, pe atunci primar, care nu avea majoritatea în Consiliul Local Sibiu, de proiectele realizate în contextul pregătirilor pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul Guvernului PSD, de finanţarea parcului industrial de la Sibiu,  de începerea lucrărilor la centrul Sibiului şi finanţarea celui mai mare complex financiar-bancar din ţară.

A fost practic un protocol încheiat între FDGR și PSD. Îl regăsiți în întregime AICI și a fost semnat în 13 iunie 2002. 

A vrut Klaus Iohannis să devină premier din partea PSD?

Da. Actualul președinte al României, Klaus Iohannis, a acceptat, în 2009, după căderea Guvernului Boc, propunerea de a fi nominalizat pentru postul de premier din partea PNL-PSD-PC-UDMR şi a grupului minorităţilor naţionale.

Se întâmpla în luna octombrie.

„Am avut o discuţie foarte bună cu reprezentanţii PNL-PSD-UDMR-PC şi ai grupului minorităţilor naţionale. Aceste formaţiuni au hotărât să-mi propună o posibilă nominalizare pentru funcţia de prim-ministru al României şi am acceptat-o”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis nu a ajuns, însă, premier, fiind refuzat de președintele de la acea vreme, Traian Băsescu. Într-una dintre cărțile sale bibliografice, volumul „Pas cu pas”, Iohannis povestește

„În octombrie 2009, după căderea Guvernului Boc, am fost propus de PSD, PC, UDMR, PNL și minorități pentru postul de premier. Scopul era să formez un guvern tehnocrat, care să gestioneze problemele economice ale momentului și să asigure organizarea de alegeri prezidențiale. Președintele Traian Basescu l-a preferat, în schimb, pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR”.

Concluzie

Afirmațiile Vioricăi Dăncilă sunt adevărate. Președintele Klaus Iohannis a semnat un protocol cu Adrian Năstase și în 2009 a vrut să fie premier și din partea PSD.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.