Viorica Dăncilă (PSD)
„Am facilitat votul pentru românii din diaspora astfel încât durata de vot este de 3 zile și a fost dublată de votul prin corespondență.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 22.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În cadrul întâlnirii de dezbatere organizate cu jurnaliştii în 19 noiembrie 2019, candidatul la prezidențiale Viorica Dăncilă a declarat:

 „Am facilitat votul pentru românii din diaspora astfel încât durata de vot este de 3 zile și a fost dublată de votul prin corespondență.”

Ce verificăm?

Implicarea PSD în modificarea legii pe alegerea președintelui.

Verificare

Viorica Dăncilă se referă la modificările aduse unor acte normative în materie electorală prin legea 148/2019. Acestea vizează, printre altele:  

  • introducerea votului prin corespondență – art. 1 alin. (6)
  • prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică – pentru românii din diaspora  – art. 44 alin (2)

Analizăm apartenența politică a inițiatorilor legii, cât și voturile exprimate.

Conform site-ului Camerei Deputaților, legea a fost inițiată de un număr de 21 de senatori și deputați, dintre care:

  • PSD: 10 parlamentari
  • PNL: 5  parlamentari
  • USR: 2  parlamentari
  • ALDE: 2  parlamentari
  • PMP:  parlamentari

Lista completă:

deputati – PSD:Bran Ioana, Furtună Mirela, Gavriliţă Bianca – Miruna, Intotero Natalia-Elena, Manole Petre-Florin, Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin, Tîlvăr Angel
deputati – PNL:Andronache Gabriel, Dobre Victor Paul, Leoreanu Laurenţiu-Dan
deputati – USR:Benga Tudor – Vlad
deputati – ALDE:Olteanu Daniel
deputati – PMP:Coliu Doru-Petrişor, Sămărtinean Cornel-Mircea
senatori – PSD:Diaconu Adrian-Nicolae, Manoliu Dan, Marciu Ovidiu-Cristian-Dan
senatori – PNL:Fenechiu Cătălin-Daniel, Scântei Laura-Iuliana
senatori – USR:Mihail Radu-Mihai
senatori – ALDE:Bădulescu Dorin-Valeriu

În ceea ce privește voturile exprimate, situația este următoarea:

Așadar, legea a fost susținută de o majoritate importantă a PSD, de toți membrii prezenți PNL, USR, ALDE, PMP, Pro Europa, de cei ai minorităților naționale și de cei neafiliați. Singurul vot împotrivă aparține tot PSD, iar abținerile sunt ale unor membri PSD  și totalitatea membrilor prezenți ai UDMR.

Fiind vorba de o lege organică se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere. Deoarece Camera Deputaților are 329 de deputați, proiectul de lege ar fi avut nevoie de un număr de 165 de voturi ca să fie adoptat, iar PSD nu deținea, fără susținere politică a altor partide, această majoritate.

Concluzie

Afirmația lui Viorica Dăncilă este parțial adevărată. Într-adevăr, Legea nr. 148/2019 a fost inițiată de 21 de senatori și deputați, dintre care majoritatea (10 dintre aceștia) membri PSD. 

Cu toate acestea, în ceea ce privește votul, PSD nu ar fi putut adopta, fără susținerea altor partide, proiectul de lege, iar susținerea a fost una puternică – membrii prezenți PNL, USR, ALDE, PMP, Pro Europa, ai minorităților naționale și neafiliați au votat pentru adoptarea legii. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.