Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„Spitalele noastre funcționează cu 80% - 90% din buget mergând pentru costurile de personal. Dacă 80% - 90% din bugetul unui spital merge către cheltuielile de personal, atunci nu ai bani de echipamente, dar nu ai bani nici să funcționeze acele echipamente, nu ai bani de dezinfectant, nu ai bani de medicamente, nu ai bani de toate celelalte.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 15.02.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: RFI

Context

Într-un interviu despre sistemul de sănătate din România, Vlad Voiculescu a declarat că:

„Spitalele noastre funcționează cu 80% – 90% din buget mergând pentru costurile de personal. Dacă 80% – 90% din bugetul unui spital merge către cheltuielile de personal, atunci nu ai bani de echipamente, dar nu ai bani nici să funcționeze acele echipamente, nu ai bani de dezinfectant, nu ai bani de medicamente, nu ai bani de toate celelalte.”

Ce verificăm?

Care este proporția cheltuielilor de personal din bugetul spitalelor din România.

Verificare

Pentru a verifica această informație, am adunat de pe platforma Ministerului Sănătății pentru monitorizarea cheltuielilor toate datele financiare disponibile pentru spitalele din România pentru anul 2018, indiferent de autoritatea care le finanțează. Din ele am extras execuția bugetară, evidențiind cheltuielile totale și cheltuielile pentru personal (adică sumele folosite efectiv).

Am obținut datele referitoare la bugetul spitalului și cheltuielile de personal pentru 363 de spitale din 380, câte sunt înregistrate în baza de date de pe site-ul ministerului, le-am centralizat și le-am comparat.

Putem observa că la nivelul țării cheltuielile de personal reprezintă în 70,98% din totalul cheltuielilor. Sunt 143 de spitale care alocă peste 80% pentru cheltuieli de personal și 220 de spitale care alocă pentru cheltuieli de personal sub 80%.

Printre spitalele care dau cel mai mult pentru cheltuielile de personal se numără Spitalul General Căi Ferate Timișoara – 91% din buget, Spitalul Orășenesc Corabia – 88,98%, Spitalul Orășenesc Bolintin-Vale – 88,93% și în general alte spitale municipale și orășenești.

În capătul celălalt al listei se află Institutul Clinic Fundeni care alocă doar 36,12% din buget alocat pentru cheltuieli de personal, Institutul Oncologic Dr. Ion Chiricuță cu 38,50% și Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș cu 42,02%.

Dintre spitalele mari din România putem aminti Spitalul Clinic de Urgență care alocă 72,97% pentru personal, Spitalul Universitar de Urgență cu 66,16%, Spitalul Clinic Colțea cu 50,23% etc.

Lista completă a spitalelor cu distribuția cheltuielilor de personal din totalul bugetului este disponibilă AICI.

Concluzie

Afirmația este parțial adevărată. Vlad Voiculescu a exagerat cu procentele, însă nu s-a îndepărtat prea mult de realitate, procentul cheltuielilor de personal din totalul bugetelor spitalelor fiind în continuare unul mare (peste 70%).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.