Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
Dincolo de Ministerul Sănătății, care ne spune cine ar fi obligat să facă ce, am putea să ne uităm în urmă la câte campanii de vaccinare a făcut România în ultimii 10, 20, 30 de ani. Singura campanie pro vaccinare a fost făcută în 2016, cu buget zero, când echipa mea era acolo.
Imposibil de verificat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 22.01.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernarea tehnocrată, a făcut următoarea declarație în cadrul emisiunii Imparțial, difuzată de Digi 24 TV, în 17 ianuarie 2019:

 

„Dincolo de Ministerul Sănătății, care ne spune cine ar fi obligat să facă ce, am putea să ne uităm în urmă la câte campanii de vaccinare a făcut România în ultimii 10, 20, 30 de ani. Singura campanie pro vaccinare a fost făcută în 2016, cu buget zero, când echipa mea era acolo”.

 

Sursa: Monitorizare Digi 24 (Emisiunea „Imparțial” din 17 ianuarie 2019 nu este disponibilă online)

Ce verificăm?

Dacă Ministerul Sănătății a făcut și alte campanii pro-vaccinare în ultimii ani, în afară de cea menționată de Vlad Voiculescu.

Verificare

Pentru a afla ce campanii a făcut Ministerul Sănătății am apelat la comunicatele de presă existente pe site-ul instituției. Să le luăm pe rând.

 

În 15 ianuarie 2019, Ministerul Sănătății, condus de Sorina Pintea, a anunțat lansarea campaniei de  promovare a vaccinării „Copilăria, cel mai frumos cadou”. Au lansat și un clip video, având ca partener UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății.

 

În 18 iulie 2018, Ministerul Sănătății a anunțat că o campanie „door to door”, de informare și educare a părinților cu privire la vaccinare, precum și de creștere a gradului de vaccinare în rândul comunităților vulnerabile, inițiată de Ministerul Sănătății, se desfășura în județul Bacău. Campania pornise cu o săptămână mai devreme în luna mai, la Slănic Moldova.

 

În noiembrie 2016, Ministerul Sănătății, condus la acea vreme de Vlad Voiculescu, a lansat campania pro-vaccinare “Vaccinurile salvează vieți”. Ce a făcut atunci ministerul este că a lansat website-ul desprevaccin.ro, unde găsiți mai multe informații despre necesitatea vaccinării.

În acest context, este important de menționat, că în anul 2017, mai mult de două din  trei gospodării din România (68,6%) au avut acces la reţeaua de internet de acasă. Faţă de anul 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 3,6 puncte procentuale.

 

Conform presei, prima campanie de vaccinare și informare împotriva HPV (virusul Papilloma uman) și a cancerului de col uterin a început în România în 2008. Tot presa notează în 2011, că toată campania privind acest vaccin a fost un eșec. A existat și un website www.informarehpv.ro, care nu mai este disponibil astăzi. Totuși, arhiva internetului arată că au existat informații online despre HPV și cancerul de col uterin.

Concluzie

Afirmația lui Vlad Voiculescu nu poate fi verificată în totalitate. Informațiile disponibile online nu ne pot face o imagine asupra campaniilor desfășurate de Ministerul Sănătății în ultimii 30 de ani

Dar afirmația potrivit căreia singura campanie de pro-vaccin este cea făcută în perioada în care el a fost ministru, este falsă. Conform datelor existente online, în ultimii doi ani (2018 și 2019), Ministerul Sănătății a lansat cel puțin două campanii de informare și promovare pentru vaccinuri la modul general, și cel puțin o campanie de promovare a vaccinului împotriva virusului HPV.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.