Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„În 2016 am schimbat legislația în materie astfel încât managerii să raporteze infecțiile nosocomiale. Vedeți că din 2016 raportarea a început să crească. Ceea ce vedem, însă, este în continuare, la o fracțiune din realitate.”
Adevărat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 05.04.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: RFI România

Context

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, a declarat în cadrul unui interviu din 2 aprilie 2019 următorul lucru:

„În 2016 am schimbat legislația în materie astfel încât managerii să raporteze infecțiile nosocomiale. Vedeți că din 2016 raportarea a început să crească. Ceea ce vedem, însă, este în continuare, la o fracțiune din realitate.”

Ce verificăm?

Dacă legislația privind raportarea infecțiilor nosocomiale a fost schimbată în 2016 și dacă din acel an numărul lor a crescut în raportare.

Verificare

2016

În acel an ministru al Sănătății era Vlad Voiculescu. Acesta a emis ordinul 1101 prin care s-au stabilit noi norme de supraveghere, prevenire și  limitare a infecțiilor intraspitalicești.

Prin aceste norme, fiecare unitate medicală a fost obligată să creeze în interiorul ei un serviciu sau compartiment special pentru prevenirea infecțiilor contractate în spitale, direct subordonat managerului de spital.

La atribuțiile managerului de spital ( vezi anexa 1, capitolul II) este specificat clar, că pe lângă organizarea acestui compartiment special, el  “răspunde de afişarea pe site-ul propriu al unităţii a informaţiilor statistice (rata trimestrială şi anuală de incidenţă, rata de prevalenţă, incidenţa trimestrială şi anuală defalcată pe tipuri de infecţii şi pe secţii) privind infecţiile asociate asistenţei medicale, a rezultatelor testelor de evaluare a eficienţei curăţeniei şi dezinfecţiei, a consumului de antibiotice, cu defalcarea consumului antibioticelor de rezervă”

Și “verifică şi aprobă evidenţa informaţiilor transmise eşaloanelor ierarhice, conform legii sau la solicitare legală, aferente activităţii de supraveghere, depistare, diagnostic, investigare epidemiologică, şi măsurile de limitare a focarului de infecţie asociată asistenţei medicale din unitate”

Până la ordinul emis de Voiculescu, au existat alte norme.

 

Vechiul ordin

Ordinul 916/2006, abrogat prin ordinul semnat de Voiculescu, prevedea tot norme de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare.

Și el stabilea organizarea şi funcţionarea unor servicii de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale, dar managerul de spital nu avea nicio atribuție privind raportarea acestora sau publicarea lor pe site-ul spitalului. (vezi Anexa I, Capitolul III, Atribuțiile Managerului)

 

Cifrele

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății la cererea unor parlamentari situația arată în felul următor:

Dacă în 2015, au fost raportate cu 1686 cazuri mai multe ca în 2014, în 2016 diferența față de anul precendent a crescut brusc cu peste  3800 de cazuri.

Subraportarea infecțiilor nosocomiale este însă un fenomen în România. Au remarcat asta, inclusiv procurorii DNA când au scris rechizitoriul în cazul Hexi Pharma- firma acuzată că dilua substanțe dezinfectante și apoi le livra spitalelor din țară.

Concluzie

Afirmația lui Vlad Voiculescu este adevărată. Numărul de infecții nosocomiale raportate a crescut brusc în 2016, an în care managerii de spitale au primit atribuții directe în ceea ce privește raportarea. Conform datelor, e de menționat că tendința de creștere a numărului de cazuri raportate apare în 2013, dar creșterea masivă a fost în 2016.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.