Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

27.02.2021

„Există un ordin de ministru al Sănătăţii comun cu ministrul de Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului. ”

Vlad Voiculescu

USR-PLUS, fost ministru al Sănătății

Sursa afirmației: G4Media

Parțial Adevărat

Context

În timpul moțiunii depuse de parlamentarii PSD împotriva sa, Vlad Voiculescu – ministrul Sănătății a declarat pe 15 februarie 2020 :

Există un ordin de ministru al Sănătăţii comun cu ministrul de Interne, respectiv un acord care spune că DSU este responsabil atât pentru găsirea centrului în străinătate în care pot fi trataţi arşii, cât şi pentru efectuarea transferului.

Ce verificăm?

Ce instituții sunt responsabile pentru găsirea centrului din străinătate în care pot fi trataţi arşii şi pentru efectuarea transferului.

Verificare

Pe 2 decembrie 2020, Ministerul Sănătății a emis un ordin (nr. 2063/2020) prin care au fost înființate comisiile de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate pentru pacienții cu arsuri grave.

Pentru ca transferul unui pacient cu arsuri grave să fie aprobat, o comisie a spitalului în cauză să stabilească și să motiveze acest lucru.

Apoi, comisia trimite solicitarea de transfer către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care se ocupă operațional de transfer.

Pentru realizarea transferului în străinătate, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne trebuie să încheie un protocol de colaborare și coordonare. Mai exact:

„structurile specializate ale Ministerului Sănătății colaborează cu structurile din componența, coordonarea sau coordonarea operațională a Departamentului, potrivit modalităților stabilite prin protocol încheiat între Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență.”

Așadar, coordonarea operațională a unui transfer în străinătate revine Departamentului pentru Situații de Urgentă, Ministerul Sănătății trebuie să colaboreze cu structurile din componența DSU în acest sens.

Totuși, Ministerul Sănătății este cel care se ocupă de protocoalele de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistență medicală bolnavilor cu arsuri.

„Ministerul Sănătății inițiază demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistență medicală bolnavilor cu arsuri.” (art. 9)

Trebuie precizat că un ordin de ministru se poate modifica.

Concluzie

Afirmațiile ministrului Sănătății Vlad Voiculescu sunt parțial adevărate. Departamentul pentru Situații de Urgență este responsabil pentru transferul pacienților cu arsuri grave în străinătate, în baza unui ordin de ministru.

Totuși, Ministerul Sănătății semnează protocoale de colaborare pentru aceste transferuri cu Ministerul de Interne și cu unitățile sanitare din străinătate.

© 2021 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.