Dezinformări rețele sociale
Data postării: 08.06.2024
www.factual.ro
FALS | Banca Națională a României l-ar fi dat în judecată pe actorul Florin Zamfirescu

Pe 3 iunie 2024, o pagină de Facebook anunța că Banca Națională a României l-a dat în judecată pe actorul Florin Zamfirescu pentru că, în cadrul unui interviu, ar fi făcut declarații despre modalitatea de a câștiga bani prin intermediul unei platforme de investiții financiare.

„Toată țara este uluită de interviul de ieri! Florin Zamfirescu nu și-a dat seama că aparatul de filmat continua să filmeze și a spus ceva ce publicul nu trebuia să audă. Banca Națională a româniei este furioasă pentru ce a spus!”

Postarea face trimitere la o pagină web clonată după site-ul de știri www.rfi.fr/ro. Printre indiciile care dezvăluie faptul că această pagină nu aparține site-ului de știri pot fi enumerate adresa paginii, care nu are nicio legătură cu site-ul de știri, sau faptul că niciunul dintre butoanele active din cadrul paginii, care ar trebui să deschidă secțiuni din cadrul site-ului, nu sunt funcționale.

Capură foto dimtribe.com

Pe pagina respectivă este prezentat un interviu realizat de jurnalista Denise Rifai cu actorul florin Zamfirescu.

În cadrul așa-zisului interviu, actorul Florin Zamfirescu ar prezenta un proiect, „socio-financiar BRUA al Guvernului României” prin intermediul căruia investitorii ar putea câștiga sume importante de bani.

Un link din pagina clonată face trimitere la o altă pagină web în care utilizatorilor le sunt cerute datele personale și primesc indicații prin care să investească suma minimă de 1250 lei pentru a avea câștiguri cuprinse între 4.000 lei și 5.000 lei. Pentru a spori gradul de încredere al acestei investiții pe această pagină este publicată imaginea premierul Marcel Ciolacu alături de un text în care este prezentată „platforma BRUA”.

Ulterior, persoanele care și-au oferit datele personale sunt contactate de cei care au realizat această schemă de înșelăciune pentru a fi convinși să depună sume de bani într-un cont revolut cu titlul fals de „investiție financiară”. În realitate, cei care au căzut în capcană și au trimiși bani se pot considera victime ale acestei scheme de înșelătorie.

Pagina de Facebook prin care a fost realizată această postare a fost creată în februarie 2022 și este administrată de 11 persoane localizate în Ukraina, Indonesia, Philippines și Vietnam.

Singurul scop pentru care pagina a fost creată este acela de a rula reclame cu conținut fals, cum este cea referitoare la „dezvăluirile” făcute de actorul român.

În perioada 3-4 iunie, această pagină a postat 6 reclame care au avut ca țintă utilizatorii Facebook din România și alte 4 reclame care au fost difuzate către utilizatorii Facebook din Italia.

Factual.ro a mai prezentat faptul că BRUA nu este o platformă de investiții financiare, ci un proiect de construire al unui gazoduct pe coridurul Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

Factual.ro a mai publicat articole în care erau prezentate scheme de înșelătorie similare. Ele pot fi citite aici sau aici.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.