Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.07.2023
www.factual.ro
FALS | Centre de detenție pentru copiii separați de părinți, de unde vor fi adoptați de cupluri LGBT

Un utilizator de Facebook încearcă să inducă ideea că părinții ar trebui să aibă grijă de copiii lor, pentru că e posibil să-i piardă:

 Zicea un Preot , sa avem grija ce facem cu copiii toamna aceasta .Ca ne pregatesc ăștia ceva ! DE CIT SA PIERDEM COPIII , MAI BINE PIERDEM ȘCOALA -care NU pare a mai fi scoala ,ci amăgire-înșelare !!” (n.r. – greșelile de ortografie îi revin persoanei ) susține utilizatorul. 

Postarea este însoțită de imagine care conține afirmația că:  curg banii pentru construirea centrelor de detenție unde vor fii duși copiii separați de părinți și de unde îi vor lua spre adopție cuplurile lgbtq”. 

Am inserat imaginea pe Google Lens și am descoperit că imaginea mai apare într-un articol publicat de știriledeazi.ro, care preia informații de pe activenews.ro. Textul tratează însă problema unor chestionare distribuite în școli, fără acordul părinților. Într-un material anterior, am arătat că aceste chestionare sunt distribuite în școli cu scopul de a analiza cât de gravă e situația discriminării în anumite școli din România, iar acestea NU au nici o legătură cu separarea copilului de părinți. 

Imaginea din postare este însoțită și de un anunț de achiziție pentru construirea unui centru de zi, pentru copiii aflați în situație de risc de separare de părinți, în localitatea Stroiești din județul Suceava. 

Am identificat anunțul respectiv  pe platforma de achiziții publice și am aflat că achiziția în sine privește construirea unui centru de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți în localitatea Stroiești, comuna Stroiești, din  județul Suceava, iar finanțarea vine de la  Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență, buget local și alte fonduri. 

Am contactat primăria Stroiești, iar reprezentanții acesteia ne-au răspuns: 

Așadar, nu este vorba de un centru de detenție.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.