Dezinformări rețele sociale
Data postării: 05.05.2023
www.factual.ro
FALS | Covid-19 NU a ucis 1 miliard de oameni

Într-o postare care preia un video publicat online, un utilizator Facebook vorbeşte despre agenda Forumul Economic de la Davos, anume reducerea populaţiei globale prin intermediul pandemiei Covid-19. Potrivit autorului textului, începând cu ianuarie 2020 (primul an de pandemie), 1 miliard de oameni ar fi decedat în urma infectării cu coronavirus.

*Captură ecran 05.05.2023

Teoria conspirației: „Globaliștii” urmăresc reducerea populației

Adepții acestei teorii conspiraționiste susțin că „globaliștii” (un termen folosit pentru persoane publice – dar fără funcții publice – care susțin strategii globale, fie din punct de vedere economic, sanitar sau social, ca Bill Gates, Klaus Schwab sau Yuval Harari) țintesc reducerea populației globale.

Acest subiect a cunoscut diverse nuanțe, dar aproape toate sunt bazate pe teoria promovată de Klaus Schwab privind Marea Resetare. Afirmațiile false legat de această teorie au fost deja demontate de fact-check-erii de la Full Fact.

Factual.ro a demontat deja multe dintre aceste teorii, iar exemple găsiți aici (despre Marea resetare) și aici (despre rolul WEF). De asemenea, AFP a demontat unele afirmații false, aici (despre Bill Gates și reducerea populației). 

Atribuţiile Forumul Economic Mondial

Fondat în 1971 de economistul Klaus Schwab, Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizaţie non-profit cu sediul în Cologny, cantonul Geneva, Elveția. Organismul este cunoscut şi datorită întrunirilor anuale care au loc în staţiunea montană Davos.

Conform statutului, atribuţiile Forumului privesc cooperarea între sectorul privat şi cel public. În acest sens, Forumul Economic Mondial reuneşte personalităţi importante din mediul politic, de afaceri, cultural sau lideri ai societăţii, pentru a analiza diverse probleme globale. În urma reuniunilor derulate, organizația publică un raport anual, pur consultativ deoarece Forumul nu face parte din categoria instituţiilor guvernamentale. Altfel spus, fundaţia nu poate impune aparatelor de stat globale analizele şi concluziile sale. 

Principalele teme dezbătute în raportul de anul acesta privesc războiul din Ucraina, inflaţia ridicată, criza costului vieţii, confruntările geopolitice, migraţia involuntară şi provocările climatice viitoare.

Mortalitatea în contextul pandemiei Covid-19 

În ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat focarul de coronavirus drept urgență de sănătate publică. Ulterior, în 11 martie 2020, OMS a declarat pandemia de Covid-19

Cu privire la originea bolii respiratorii, în decembrie 2019, noul coronavirus a fost identificat pentru prima dată în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei din China.

Astfel, cercetătorii chinezi au fost primii care au izolat și cercetat virusul semnalat, iar în 12 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că a primit secvențierea ADN. Potrivit specialiștilor chinezi, secvențe complete și parțiale de genom 2019-nCoV au fost observate în probe din lichid recoltate de la nouă pacienți internați, dintre care opt au vizitat piața de fructe de mare Huanan, din Wuhan.

În unele situaţii, persoane infectate cu noul virus au încetat din viaţă. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul global al deceselor asociate Covid-19 până la momentul actual este 6.921.614 morţi. 


În concluzie, informaţia prezentată de utilizatorul Facebook este FALSĂ. În urma infectării cu coronavirus, circa 7 milioane de oameni au decedat la nivel global, fapt care nu este rezultatul acţiunilor Forumului Economic Mondial.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.