Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.03.2023
www.factual.ro
FALS | Cutremurele ar putea fi provocate de la distanță

„Erau foarte multe seisme în zona Brăila, Galați? Îți amintești că se dărâmau casele și totul se ducea de-a dura pe-acolo? Cine făcea acele seisme? Făceau instalațiile de fractare care scoteau gazele din rocile de șist. Deci acele instalații produceau vibrații și produceau cutremure și la distanțe mari până sus, spre Buzău, spre Vaslui. Deci iată că cutremurele, seismele, pot fi făcute. Astea sunt niște mijloace empirice, dar sunt făcute cu tehnologie. Se pot face de la un pupitru central. Luăm un exemplu: din Gana, fac un cutremur în Australia, dacă acolo se îndeplinesc condițiile pentru realizarea unui cutremur, adică să fie două-trei plăci tectonice, să fie zonă de risc de întâlnire și pot face acest cutremur fără probleme, de la butoane, nu am niciun fel de problemă, folosind niște energii, niște mijloace, fără să deplasez un om în Australia, nici în apropierea Australiei, deci absolut totul de la distanță”.

Un utilizator Facebook distribuie un videoclip preluat din emisiunea Subiectul Zilei, de pe canalul Etno Tv, în care invitatul emisiunii, Emil Străinu, susține că seismele pot fi provocate de la distanță, cu ajutorul tehnologiei, prin tehnici de manipulare a mediului înconjurător. Acesta aduce exemple din câteva zone ale României în care acestea ar fi fost provocate și numește aceste tehnici de modificare a mediului înconjurător, arme seismice.

*Captură de ecran 07.03.2023

Ce este și care este cauza unui cutremur ? 

Cutremurele de pământ, numite și seisme, sunt zguduiri bruște și de scurtă durată ale unor porțiuni din scoarța terestră. Pe parcursul secolului al XX-lea, „cutremurele au provocat peste 200.000 de decese și pierderi materiale în valoare de peste 250 de miliarde de euro”, conform unui material realizat de INCDFP (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului) împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București și EFEHR (Facilitățile Europene pentru Hazard și Risc Seismic). 

Principala cauză a producerii cutremurelor este mișcarea plăcilor tectonice. Aceste mișcări creează tensiuni, iar, odată cu detensionarea acestora, se eliberează brusc o energie care se propagă și ajunge la suprafața pământului. Același material enumeră și o serie de factori care sporesc riscul seismic (posibilitatea de producere de victime și pagube): clădirile vechi neconsolidate, zonele urbane și hazardul seismic ridicat. În articol se găsesc enumerate orașele Istanbul și Izmir în Turcia, Catania și Napoli în Italia, București în România și Atena în Grecia având un istoric de cutremure dezastruoase. În țările mai sus enumerate, „se înregistrează aproape 80% din pierderile economice anuale medii estimate, în valoare de 7 miliarde de euro, cauzate de cutremurele din Europa”.

Cutremurele pot fi provocate de om?

Există într-adevăr câteva activități care induc apariția seismelor, unele având pagube și pierderi de vieți omenești. Iren Moldovan, şef laborator Seismologie şi Structura Litosferei în cadrul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a detaliat, pentru publicația greennews.ro, ce activități umane cauzează seisme: explorările și exploatările de gaze de șist, exploatările miniere, umplerea și golirea lacurilor de acumulare, exploatările de petrol și gaze. Aceasta specifică și că „în România, magnitudinile cutremurelor induse de aceste activităţi sunt mici, de maximum 2,5 grade şi de cele mai multe ori se înregistrează doar local în zona barajului.”, făcând referire strict la activitatea de umplere și golire a lacurilor de acumulare

Cât despre cutremurele induse, dar care sunt de magnitudine mare, oamenii de știință cred că seismul din China, provincia Sichuan, din anul 2008, a fost declanșat în urma revărsării a 320 de milioane de tone de apă colectată din rezervorul Zipingpu. În urma acelui cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade, 80.000 de persoane au murit sau au dispărut.

*Captură de ecran inducedearthquakes.org, 10.03.2023

Un alt cutremur de magnitudine mare (7,8 grade) este cel din Nepal, iar cauza apariției se consideră a fi extragerea apelor subterane. Mii de case au fost distruse s-au înregistrat peste 8.000 de morți și 19.0000 de răniți, conform unui studiu de caz. 

*Captură de ecran inducedearthquakes.org, 10.03.2023

Cutremurele pot fi provocate de la distanță?

Factual.ro a analizat deja o postare asemănătoare cu referire la cutremurul din zona Turciei și Siriei, care ar fi fost cauzat de sistemele de antene de înaltă frecvență HAARP. Am demonstrat atunci că nu există nicio dovadă științifică potrivit căreia sistemele HAARP ar putea perturba activitatea scoarței terestre. Am primit și o explicație de la Ștefan Marincea, cercetător științific superior gradul I și fost director al Institutul Geologic al României, specializat în mineralogie, cristalografie și geochimie, care afirmă că „povestea cu manipularea plăcilor tectonice e o fantasmagorie grosolană. Nu există așa ceva nici măcar în teorie”.

Cu alte cuvinte, cutremurele induse de activitățile umane se pot produce în zona respectivei activități, însă nu la distanță.

În ceea ce privește predicția cutremurelor, profesorul doctor Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, în cadrul departamentului de geofizică și cercetător științific la INCDFP (Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului), explică pe canalul de youtube al INCDFP că este dificil de prezis un cutremur, iar soluția cea mai la îndemână pentru populație este să fie pregătită oricând pentru un anumit dezastru. 

În același videoclip, Dr. Iren Adelina Moldovan, cercetător științific în cadrul INCDFP și șeful  departamentului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare în Ştiinţele Pământului, completează părerea lui Bogdan Enescu, cu afirmația că „un cutremur nu poate fi prezis, pentru că definiția predicției spune că trebuie să spunem din timp care va fi magnitudinea cutremurului, care va fi locul și adâncimea și când se va produce cu eroare de câteva minute. Acest lucru nu s-a realizat niciodată până în prezent. În schimb, eu consider că un cutremur poate fi prognozat. Prognozat înseamnă că am putea să avem niște semnale, atât seismice, cât și geofizice, care să ne spună că în curând s-ar putea produce un cutremur”.

Concluzie

Videoclipul postat de către utilizatorul Facebook conține informații FALSE. Armele seismice nu au fost niciodată confirmate, iar retorica acestei teorii conspiraționiste este folosită, de regulă, în contextul negării schimbărilor climatice. Pe de altă parte, cutremurele pot fi provocate de activități umane de genul exploatărilor miniere sau de gaze de șist, umplerea și golirea lacurilor de acumulare, exploatările de petrol și gaze, însă doar în zona de desfășurare a respectivei activități.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.