Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.03.2023
www.factual.ro
FALS | Cutremurele din Gorj nu au fost provocate de OMV

Cutremurele care au zguduit recent nordul Olteniei și s-au resimțit în aproape toată țara au generat un val de speculații pe rețelele sociale. Similar cu asocierea între cutremurele din Turcia și sistemul HAARP (deja demontată de Factual.ro), teoriile conspiraționiste privind cutremurele din România se referă la anumiți „agenți externi” care ar provoca seismele, drept răzbunare.

Cele mai frecvente teorii conspiraționiste sunt cele care au asociat mișcările telurice cu exploatările de gaz. Într-una dintre postările viralizate, un utilizator Facebook susține că, în zona în care s-au produs cutremurele, OMV ar avea o exploatare de gaz prin metoda fracturării hidraulice și astfel se explică mișcările tectonice.

*Captură ecran 15.03.2023

Ce susține utilizatorul Facebook?

CUTREMURELE DIN GORJ SUNT PRODUSE DE OMW. ECOLOGISTII SUNT INDIGNAȚI DE ACESTE MIZERII EFECTUATE DE OMW.

Austria – OMW ne-a lăsat în afara Schengen dar de curând au zis să ne dea si cutremure. 

Înainte de a începe cutremurele în Gorj cei de la OMW au început un proiect secret. 

Pentru acest proiect secret nu au nici-o aprobare – Ministerul Energiei le-a respins acest proiect să efectueze foraje și injectări în scoarța pământului. 

OMW a început să foreze la Totea mai precis fracturarea Hidraulică, de aici provin și curemurele care s-au produs în ultimul timp în județul Gorj”.

În aceeași postare, utilizatorul Facebook oferă și o așa zisă documentare privind fracturarea hidraulică, copiată de pe un site, fără a menționa însă sursa: 

Fracturarea hidraulică este procedeul de extragere a gazului de şist prin pomparea la mare adâncime şi cu mare presiune a milioane de litri de apă sărată amestecată cu un cocktail de substanţe chimice foarte toxice, ce are ca efect sfărâmarea rocilor subterane şi ca urmare eliberarea gazului natural.

Procedeul este periculos pentru mediu, creează foarte multe CUTREMURE, poluând atât pânza freatică, cât şi solul şi aerul din zona respectivă”.

În România nu există exploatări de gaz de șist

Factual.ro a solicitat Agenției Naționale pentru Resurse Minerale informații legate de eventualele licențele de exploatare de gaz de șist. În răspunsul trimis prin intermediul Ministerului Energiei, agenția confirmă că în România nu se exploatează gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice.

Exploatarea de la Totea, menționată de utilizatorul Facebook ca fiind prin metoda fracturării hidraulice, este o exploatare în regim natural, prin expansiunea gazelor din zăcământ, metodă folosită la toate zăcămintele de gaze din țară

În România nu există licențe de exploatare a gazelor naturale prin metoda fracturării hidraulice, ca atare OMV Petrom SA nu a solicitat până în prezent acest tip de aviz.

Zăcământul comercial Totea-Vladimir este un zăcământ de gaze libere cu condensat exploatat în regim natural prin expansiunea gazelor din zăcământ. Exploatarea se desfășoară în baza studiului de zăcământ confirmat de ANRM – sursă răspuns ANRM pentru Factual.ro.Cât privește activitatea Chevron în România, în 2013 compania americană a făcut prospecțiuni în vederea unor posibile exploatări de gaz de șist. În 2015, Compania a anunțat că renunță la planurile sale în România, din cauza rezultatelor dezamăgitoare ale explorărilor, precum şi opoziţia locală faţă de fracturarea hidraulică

CONCLUZIE

Nu există nicio legătură între cutremurele din Gorj și exploatarea gazelor de șist, pentru că acest tip de exploatare nu există în România. Postarea utilizatorului Facebook este FALSĂ.

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.