Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.06.2023
www.factual.ro
FALS | Cutremurul din Arad și OMV

O teorie conspiraționistă a fost viralizată pe internet în urma cutremurului produs pe 6 iunie 2023 la Arad. Seismul și replicile sale au fost asociate cu așa-zisele „exploatări de gaze de șist”, efectuate de OMV Petrom în România.

Ideea a fost preluată chiar de un jurnalist și postată pe contul de Twitter, sub forma următoare: „Un fost coleg de liceu a emis asta: «Arădenii nu au avut cutremure până când OMV nu a făcut teste pentru gazele de șist. Cine le-a dat aprobare și răspunde penal pentru catastrofe?» Aveți răspunsuri la întrebarea asta?”. 

Postarea sa a strâns peste 18 mii de vizualizări.

 

Extracția gazului de șist

 

Gazele de șist sunt gaze naturale prinse între plăcile de șisturi, potrivit site-ului Parlamentului European, gazul de șist ar putea reprezenta „independența energetică a Europei și facturi mai mici”. Cu toate acestea, există îngrijorări legate de impactul pe care exploatarea acestui gaz o poate avea asupra sănătății oamenilor și mediului.

Fracturarea hidraulică este metoda folosită în extracția gazului de șist. În cazul acestei metode există riscul contaminării pânzei freatice, al exploziilor, al scurgerilor de gaz la suprafață și al efectelor seismice.

Însă, din informațiile oferite de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru Factual.ro, în România nu se exploatează gazele de șist, iar OMW Petrom (și nici alte societăți) nu a solicitat avize în această privință în Arad sau altundeva în țară.

De asemenea, ANRM a precizat pentru Factual că, la acest moment, nu există acorduri pentru exploatarea gazelor de șist în România, și că în județul Arad se face doar exploatare de țiței și gaze naturale, dar prin metode convenționale.

Nu este prima dată când această teorie conspiraționistă este răspândită în mediul online. Factual a demonstrat deja că seismele din Gorj nu au fost provocate de om și că OMW nu a folosit în zonă metoda fracturării hidraulice, ci o exploatare în regim natural, prin expansiunea gazelor din zăcământ, metodă folosită la toate zăcămintele de gaze din țară

În 6 iunie 2023, la ora 20:26:51 (ora României), un cutremur cu magnitudinea de 5.2 ML a avut loc în regiunea Crișana, Arad, la o adâncime de 5.6 km. 

Intensitatea a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli, iar seismul a fost puternic simțit de către oameni în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepărtate precum: Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.

Factual.ro a cerut Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INCDFP clarificări privind cauzele apariției cutremurului din 6 iunie. Câteva ore mai târziu, INCDFP a transmis un comunicat.

 

Astfel, cercetările făcute de INCDFP arată concret că:

  • epicentrul cutremurului a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad
  • cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni
  • sursa cutremurelor o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice, care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Munților Dinarici, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic. 
  • se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, locul în care s-au produs cutremurele distrugătoare din provincia Kahramanmaraș. 
  • presiunea a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic

De asemenea, experții în seismologie încă evaluează situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de cutremurele din Turcia. 

Cu toate acestea, ei confirma că evenimentele din Turcia nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea.

De menționat este că producerea de cutremure în Crișana nu este surprinzătoare și nici o noutate. Potrivit INCDFP, Crișana-Maramureș face parte din categoria zonelor „de cutremure superficiale (adâncimi < 60 km), de importanță locală”, alături de zonele Danubiana și Banat, în sud-vestul, vestul și respectiv nord-vestul României.

În concluzie, cutremurul din Arad nu a fost produs de OMW Petrom, iar în România nu se folosește metoda fracturării hidraulice pentru extracția gazelor de șist. Cutremurul și replicile sale din această zonă au avut legătură cu seismele din Turcia de la începutul anului 2023, care au produs o reacție în lanț.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.