Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.11.2023
www.factual.ro
FALS | Dosarul „Aurora Boreală 05 Noiembrie”. Conspiraţioniştii spun că fenomenul natural a fost produs de HAARP

PREMISA DE LA CARE PORNIM

O postare pe Facebook transmite că aurora boreală care s-a văzut în 5 noiembrie 2023 inclusiv din România a fost provocată de experimentele unui centru de cercetare din Alaska, denumit HAARP. 

Argumentul său este că, în perioada 4-7 noiembrie, HAARP a anunţat o serie de experimente privitoare la ionosferă, acest strat atmosferic în care se produc şi aurorele boreale. Încearcă să inducă ideea că asta nu poate fi o coincidenţă.

La momentul scrierii acestui articol, postarea sa avea peste 2800 de redistribuiri, iar mesaje similare cu al său ajungeau peste tot în social media şi mainstream media. 

Conform surselor scrise şi interviurilor pe care le-am purtat, această afirmaţie este 100% falsă. Vom explica mai jos de ce. 


Ce este HAARP

High-frequency Active Auroral Research Program sau, pe scurt, HAARP este un program nord-american care studiază proprietăţile ionosferei, cel mai îndepărtat strat al atmosferei terestre. Până în 2015, a fost un program al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, dar a fost transferat Universităţii din Fairbanks, Alaska. Şi acest transfer îi alimentează pe adepţii teoriilor conspiraţioniste, care sugerează că Guvernul SUA încearcă să ţină cât se poate de ascuns un proiect care ar putea avea implicaţii globale în interacţiune cu fenomenele naturale

Conform site-ului instituţiei, HAARP este, de fapt, cel mai puternic transmiţător de mare putere şi înaltă frecvenţă din lume care poate studia ionosfera. Poate transmite unde radio care să interacţioneze temporar cu o zonă limitată a ionosferei, în scop ştiinţific. Are o suită de instrumente sofisticate care pot observa procesele fizice ce au loc în acea zonă. 


Ce (nu) poate să facă HAARP

  • nu poate să influenţeze vremea (pentru că fenomenele meteo nu se produc în ionosferă)
  • nu poate să producă cutremure (pentru că este un transmiţător radio care poate influenţa, zonal, ionosfera, nu plăcile tectonice)
  • nu poate să producă o auroră boreală (aceasta se produce prin emiterea de particule de către Soare, particule care se ionizează şi sunt eliberate sub formă de fotoni)

Ce spun cei de la HAARP

Conform site-ului oficial, energia generată de HAARP este mult mai slabă decât procesele naturale care produc aurora boreală. Aşadar, nu ar putea să producă luminile vizibile în timpul unei aurore. Totuşi, emisii optice slabe şi repetate s-au format când a fost folosit emiţătorul HAARP (emisii raportate în literatura de specialitate). Acestea puteau fi observate folosind camere de înaltă rezoluţie. 


Ce spun specialiştii români

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti: 

„Ceea ce se întâmplă la Auroră este că vine de sus în jos. Se produce din spaţiu, începe în spaţiul cosmic şi ajunge în jos. Ăştia care transmit unde radio transmit de pe Pământ. De la sol, în sus. Să ionizeze toată atmosfera este imposibil, mai ales să dea lumină. Sunt multe posturi de radio care emit pe toate frecvenţele, cât pot ei acolo, cât au plătit. Ei transmit tot înspre ionosferă şi ionosfera reflectă şi de-asta auzim noi. Asta ar însemna că mai toate trebuie să ilumineze, să facă aerul să dea lumină.” 

„Soarele emite nişte particule. Că sunt electroni, că sunt nuclee atomice, nu contează. Chestiile alea se lovesc de atomii din atmosferă, iar electronii care sunt în atomii din atmosferă, primesc energie. Ei, după aia, redau energia, că nu pot rămâne cu surplusul ăla de energie. Dar o dau sub formă de fotoni, adică lumină. Asta înseamnă ionizare, e ca la neon, acasă. Când aprinzi becul, vine curentul electric, loveşte gazul, neonul primeşte electroni, dă la rândul lui lumină.” 

Tot Adrian Şonka a demontat şi argumentul conspiraţioniştilor cu „potrivirea” experimentului HAARP şi aurora roz. 

„Au ora exactă când s-a produs experimentul, ca să coincidă cu aurora văzută de la noi? Având în vedere că aurora s-a văzut toată noaptea, de unde era noapte, deci practic 24 de ore pe Glob, nu ştiu, au stat ăia cu experimentul non-stop? Şi oamenii ăia trimit undeva în sus faţă de locul unde se află ei, nu trimit în România! Avem aurore înregistrate de sute de ani, alea cine le mai producea?! Aurore se produc şi pe alte planete. Avem aurore fotografiate pe Jupiter, pe Saturn.” 

Nici argumentul cu locul producerii aurorelor boreale mai jos de polii magnetici nu stă în picioare, ca să le susţină teoria conspiraţioniştilor, cum că numai una artificială s-ar putea produce pe paralela 45. 

Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bucureşti: 

„Noi ştim că acum două-trei zile au fost erupţii solare, ejecţii de intensitate mare, imediat ce ele au fost emise de Soare, s-a dat alertă. Noi ştiam de acum două-trei zile că forma câmpului magnetic al Pământului va fi deformată rău de tot şi se pot vedea aurore mai jos. Noi ştim foarte bine ce viteză au erupţiile, ce viteză au, dar nu ştim de unde o să se vadă, că e greu să modelezi asta. Dar spunem – vedeţi că o să se vadă aurore şi din afara polilor magnetici.”  

Şi fizicianul Cristian Presură a avut un punct de vedere cu privire la această controversă:

CONCLUZIE

Afirmaţia că aurora boreală roz, vizibilă noaptea trecută pe cerul mai multor ţări, a fost provocată de om şi nu este consecinţa unor ocurenţe naturale este una FALSĂ. Argumentele conspiraţioniştilor (locul producerii, suprapunerea cu un experiment HAARP) au fost demontate cu contraargumente ştiinţifice (existenţa aurorelor boreale pe paralela 45 cu sute de ani înainte de inventarea HAARP, modul în care se formează o auroră boreală, datorită Soarelui, specificul experimentelor radio făcute în Alaska). 


POST-SCRIPTUM

Sistemul HAARP a mai fost folosit ca punct de plecare pentru alte şi alte teorii ale conspiraţiei, printre care cele conform cărora oamenii de ştiinţă americani pot controla vremea, că au provocat cutremure precum cele din Turcia ori Haiti sau că sisteme HAARP sunt răspândite pe Glob, inclusiv în România, cu ţeluri ascunse, împotriva publicului larg.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.