Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.05.2023
www.factual.ro
FALS | Număr fals de decese atribuie vaccinării anti-covid. Un miliard de oameni dispăruți

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care sunt prezentate date despre numărul de decese provocate în mai multe țări de vaccinul anti-Covid-19. Clipul, în limba engleză, are un discurs conspiraționist (începe prin a avertiza că ”nu vom ști niciodată numerele reale”), apoi prezintă câteva cifre foarte exacte, susținând că reprezintă numărul de decese din fiecare țară, în urma vaccinării.

Japonia 1,58 milioane de decese în 2022, cel mai mult de la cel de-al Doilea Război Mondial. Noua Zeelandă 38.574 de decese în 2022, cel mai mult din 1918. Australia înregistrează un nivel scăzut de nașteri și decese record în 2022. U.K. folosește morgi temporare în toată țara din cauza creșterii abrupte a deceselor în exces. Olanda are mai multe decese decât nașteri în 2022 – este prima dată când se întâmplă acest lucru din anul 1900. Canada a înregistrat date alarmante în privința numărului mare de raportări de decese. În Filipine au murit 7.168.504 de persoane în 2021, înregistrându-se cea mai mare rată a deceselor din 1945. 

Norvegia, Italia și Japonia au înregistrat un nivel record de decese în 2022. Cu alte cuvinte, o mulțime de oameni mor și foarte puțini oameni se nasc”. (min 0:19)

Clipul este însoțit de următorul text: „Minus 1 miliard de oameni? O nouă analiză alarmantă a arătat că globaliştii au ucis deja un miliard de oameni cu sânge rece de când Covid-19 a căzut peste nimic în ianuarie 2020.*Captură ecran 11.05.2023

Teoria conspirației depopulării

În această postare se regăsesc date prin care adepții teoriei conspirației cred că, la nivel mondial, există o conducere ocultă care urmărește diminuarea numărului populației. Despre acest subiect, Factual.ro a scris aici. Verificări internaționale pot fi accesate aici și aici. În realitate, numărul total al oamenilor de pe planetă este în creștere și nu în scădere.

Vom analiza, în cele ce urmează, cifrele oficiale din fiecare țară care apare în videoclipul postat de utilizatorul Facebook.

  1. Japonia este cea mai în vârstă națiune din lume. În 2017, 27,7% dintre japonezii aveau vârsta de 65 de ani sau mai mult, iar 13,8% aveau vârsta de 75 de ani sau mai mult. Pe fondul populației îmbătrânite, principalele cauze de deces ale japonezilor sunt cancerul, bolile de inimă și bolile cerebrovasculare, arată un studiu publicat la începutul acestui an.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății din Japonia și prezentate de una dintre cele mai prestigioase publicații nipone, anul trecut s-a înregistrat un record negativ privitor la numărul deceselor: 1.582.033 de persoane, inclusiv străini care locuiesc în Japonia și cetățeni japonezi care trăiesc în străinătate, au murit în 2022. Ritmul creșterii deceselor a crescut de la 4,9% în 2021, la 8,9%.

*Sursa mdpi.com

Tabelul de mai sus indică numărul de decese survenite la persoanele diagnosticate cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Un studiu realizat în Japonia arată că, din 552.581 de participanți infectați cu SARS-CoV-2, au murit 1.836 de persoane în perioada în care au stat în izolare.

Subiectul morților în exces din Japonia a fost preluat de conspiraționiști, în unele cazuri ajungându-se chiar la afirmația că Guvernul Japoniei lansează o anchetă, pentru a determina de ce milioane de cetățeni au murit în urma vaccinului. Acest lucru a fost determinat drept FALS de mai mulți fact-checkeri internaționali. În realitate, în Japonia s-au efectuat peste 2.000 de autopsii asupra unor persoane vaccinate care au murit la scurt timp după injecție, însă investigațiile au determinat o legătură directă de cauzalitate într-un singur caz, o femeie de 43 de ani vaccinată cu Pfizer. 

2. În anul 2022, populația din Noua Zeelandă număra 5.185.288 de persoane. Potrivit unei statistici, în cursul anului trecut s-au înregistrat 38.574 de decese și 58.887 nașteri. Ceea ce arată că, de fapt, populația acestei țări a crescut cu 20.313 de persoane (și nu invers, cum se susține în videoclipul postat). Aceeași sursă relevă că, în cursul anului precedent, în Noua Zeelandă au murit sub 2.400 de persoane din cauze asociate cu Covid-19.

*Sursa: www.stats.govt.nz

Noua Zeelandă a raportat primul caz de moarte survenită în urma vaccinării anti-covid în august 2021, iar până astăzi sunt raportate în total patru cazuri.

3. În Australia, rata deceselor înregistrată anul trecut a fost de 6,696 la 1.000 de locuitori. Față de anii precedenți nu a fost o creștere îngrijorătoare a acestei rate, tendința fiind oarecum stabilă din 2013. Nici rata nașterilor nu a cunoscut schimbări majore. În 2022 s-a înregistrat o valoare de 12,2 nașteri la mia de locuitori.

Australia a documentat până acum 14 cazuri de morți survenite în urma vaccinării anti-covid. Rata efectelor adverse raportate (majoritatea cu referire la efecte secundare minore, ca durere prezentată la locul injectării sau febră) este de 2 la mie. Cele mai multe cazuri de decese din Australia (11) au survenit la persoanele care au primit AstraZeneca.

Și Australia s-a confruntat cu răspândirea teoriei conspiraționiste potrivit căreia vaccinarea a cauzat un val de morți. Acest lucru a fost verificat de fact-checkeri și infirmat de Guvernul australian (exemple de verificări aici, și aici).

4. În Olanda, rata deceselor a fost de 9,1 la 1.000 de locuitori, mai mare decât în perioada pre-pandemică. Toptulși, potrivit datelor oficiale, în 2022 s-au înregistrat mai puține decese asociate Covid-19 decât în anii precedenți. În anul la care face referință utilizatorul Facebook, în Olanda s-au înregistrat peste 8.200 decese asociate cu Covid-19. Această cifră reprezintă o scădere bruscă față de ultimii doi ani, când au murit 19.600 de persoane în 2021 și, respectiv, 20.200 de persoane în 2020. 

Autoritățile olandeze au analizat patru perioade specifice în care rata mortalității din țară a depășit-o pe cea din anii precedenți (martie – aprilie 2020, august 2020, septembrie 2020 – ianuarie 2021 și august – decembrie 2021). Potrivit rezultatelor studiului, prima parte a anului 2020 a fost caracterizată de un val de decese cauzate de covid-19, în timp ce un val de căldură a provocat al doilea val de mortalitate excesivă. În al treilea val, mortalitatea în exces a fost atribuită tot coronavirusului. Al patrulea val de morți în exces rămâne să fie clarificat, însă autoritățile exclud o legătură de cauzalitate cu vaccinarea anti-covid.

La polul opus, rata nașterilor a fost de 10,162 la 1.000 de locuitori, fiind constantă în ultimii 10 ani.

5. Canada a înregistrat o rată a mortalității în creștere constantă în ultimii 10 ani, ajungând la 7,9 la 1.000 de locuitori în anul 2022. Datele oficiale statistice arată că de la sfârșitul lunii martie 2020 până la sfârșitul lunii august 2022 au existat aproximativ 53.700 de decese în exces în Canada, cu 7,6% mai multe decese decât se aștepta dacă nu ar fi fost o pandemie. În această perioadă, cel puțin 42.215 de decese au fost atribuite cauzelor asociate cu Covid-19.

Autoritățile din Canada au determinat patru cazuri de moarte din cauza vaccinării anti-covid.

Și în Canada, conspiraționiștii au legat mortalitatea în exces de campania de vaccinare. Acest lucru a fost dovedit drept fals – exemple de verificări aici, aici și aici.

6. Nu există date oficiale vizavi de numărul de decese din Filipine în 2022. Însă, la jumătatea anului 2022, Autoritatea de statistică din Filipine a prezentat un raport conform căruia principalele cauze de deces au fost cele cardiovasculare, însă rata de deces a fost în scădere față de anul precedent.

De asemenea, informațiile arată că, în perioada ianuarie – mai 2022 au avut loc 11.051 de decesele înregistrate din cauze asociate Covid-19.

Referitor la afirmațiile utilizatorului Facebook, numărul deceselor din 2021 în Filipine nu are nicio legătură cu realitatea. În 2021, în Filipine au fost înregistrate 879.429 de decese, față de 613.936 în 2020. 

Campania de vaccinare a avut o aderență slabă în Filipine, iar cazurile de efecte adverse grave și/sau mortale nu au fost suficient cercetate în această țară, așa cum arată Universitatea din Filipine. 

7. În anul 2022, în Norvegia au murit 45.774 de persoane (rata deceselor fiind relativ constantă din 1982 până în 2022). Norvegia este una dintre puținele țări care a evitat mortalitatea în exces în timpul pandemiei, prin măsuri de mitigare (lockdown) și prin o rată înaltă de vaccinare. Autoritățile au reușit să fie transparente, la începutul campaniei de vaccinare, în ceea ce privește efectele adverse și au semnalizat rapid cazurile de morți printre persoanele în vârstă vaccinate. Autopsiile și analizele ulterioare au arătat că, de fapt, cazurile nu aveau legătură cu vaccinarea.

8. În Italia, datele Institutului Național de Statistică arată că, în 2022, au murit 712.366 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și +85 de ani. 

În Italia s-au realizat numeroase studii despre eficacitatea campaniei de vaccinare, toate relevând că sute de mii de vieți au fost salvate datorită acesteia.

Coroborând toate aceste informații, se trage concluzia că afirmația utilizatorului Facebook este falsă. O parte din datele prezentate în clipul video sunt trunchiate, iar altele sunt false. Toate informațiile sunt subjugate unei idei centrale false, care susține că vaccinarea a omorât milioane de oameni pe întreaga planetă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.